Hlavní obsah

Z růží a chryzantém lze připravit chutná jídla

Právo, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Neobvyklou kuchařskou show uspořádala v pražském paláci Diamond Point společnost Miele. Hlavním tématem dne se stala jihoafrická kuchyně a nejvyhledávanějšími ingrediencemi jedlé květy.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Radek Příhonský právě dokončil dušenou rybu s jasmínovou rýží a růžovými květy.

Článek

Mistrovská kulinářská díla tvořil přímo před očima hostů mistr kuchař Radek Příhonský se dvěma pomocníky.

"Jihoafrická kuchyně používá spoustu zeleniny a ovoce,“ prozradil Příhonský, který má s kulinářskými zvyklostmi jižní výspy černého kontinentu osobní zkušenost.

"Dostal jsem pracovní povolení v JAR na osm let. Po osmi měsících jsem se však musel vrátit do Čech, protože mi onemocněla maminka,“ svěřil se.

:. Chryzantémy jsou opravdu jedlé. Okvětní lístky ale musíte pečlivě otrhat. Zbytek květu je totiž hořký.foto: Právo/Michaela Feuereislová

Základem menu byla příprava lehce stravitelných pokrmů s pomocí současného hitu mezi kuchyňskými přístroji, parní trouby. A samozřejmě jedlé květy. Pod Radkovýma rukama se zrodila jasmínová rýže s rozinkami a plátky růží, zeleninový salát s pomerančem a chryzantémami či ovocný salát s květy orchidejí.

Při pohledu na ně by leckoho napadlo, že si je může natrhat na zahrádce. Použité květy však pocházejí z ekologických farem v Holandsku. Navíc se musí nejen oprat, ale také pečlivě rozebrat a použít opravdu jen okvětní lístky. Lenost se totiž nevyplácí a nahořklá příchuť řapíků a středů by mohla pokazit celý pokrm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám