Hlavní obsah

Dánská princezna má za sebou výcvik v gardě

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen britský princ Harry je hrdinou v uniformě. K afghánskému veteránovi se přidala i dánská princezna Mary (36), která absolvovala výcvik s dánskou národní gardou. Rodačka z Austrálie, manželka korunního prince Frederika (39) a matka dvou dětí, teď může vlastnit střelnou zbraň a je kdykoli připravená pomoci zemi v nouzové situaci. Podle pravidel u dvora by mohla chránit i královskou rodinu.

Foto: Reuters

Dánská princezna Mary

Článek

Princezna, jež se narodila v australské Tasmánii, pokračovala v tradici dánské královské rodiny, protože její tchyně královna Margaret (67) to v gardě dotáhla až na hodnost majorky letectva.

Během základního výcviku se naučila zacházet se samopalem M95, bivakovat v noci, asistovat při pátracích a záchranných akcích a poskytnout první pomoc. Přípravu absolvovala spolu s dvorní dámou Caroline Heeringovou.

„Členství korunní princezny Mary je projevem uznání dalším dobrovolníkům,“ řekl velitel domobrany generál Jan Norgaard. „Je to důkaz toho, že národní garda má významné místo v dánské společnosti a její důvěru“.

Národní garda vznikla v roce 1949 jako nástupkyně hnutí odporu proti nacistům z let 1940 až 1945, kdy Dánsko okupovala německé vojska. Dnes má garda 56 tisíc členů a její úloha spočívá v udržování pořádku a organizování záchranářských prací v případě přírodních katastrof.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám