Hlavní obsah

V noci nastane úplné zatmění Měsíce

Novinky, Pavel Gabzdyl, www.ian.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci ze středy na čtvrtek nastane úplné zatmění Měsíce. Měsíc projde zemským stínem mezi půlnocí a ránem, takže k pozorování si bude nutné přivstat.

Článek

Vše začne 21. února po půl druhé ráno, kdy se Měsíc začne nořit do nenápadného polostínu naší planety. V té době si bez dalekohledu ničeho nevšimneme. Teprve po půl třetí se u levého horního okraje Měsíce začne objevovat plný zemský stín.

Ve čtyři hodiny se už měsíční disk zcela ponoří do plného stínu Země a nastane nejzajímavější část celého úkazu – úplné zatmění Měsíce. Měsíc se bude v plném zemském stínu koupat zhruba padesát minut, během kterých získá disk našeho souseda zvláštní naoranžovělé zabarvení.

Měsíc a souhvězdí Lva

Zatmělý Měsíc bude na ranní obloze doplňovat nejjasnější hvězda souhvězdí Lva – Regulus a také nápadná planeta Saturn. Deset minut před pátou hodinou ranní úplné zatmění skončí. Měsíc se začne vynořovat z plného zemského stínu, ze kterého se zcela vysvobodí pár minut po šesté. Tou dobou už začne svítat a Měsíc se bude nacházet nevysoko nad západním obzorem.

Nezbývá tedy nic jiného, než doufat, že nám bude přát počasí a že si budeme moci vychutnat krásný astronomický úkaz, který našim předkům naháněl hrůzu. Vždyť příští úplné zatmění Měsíce bude z území České republiky pozorovatelné až 15. června 2011! Na částečné zatmění se můžeme těšit už 16. srpna letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám