Hlavní obsah

Prémiová tequila: nápoj bohů a bohatých

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světem alkoholických nápojů hýbou dvě módní záležitosti. První z nich je výroba tzv. prémiových produktů a druhým ekologická šetrnost. Tyto trendy ovšem rozhodně nehýbou jen evropskou scénou. Velmi pružně reagují i mexické palírny oblíbeného nápoje z agáve - tequily.

Článek

V Mexiku se nachází specifická oblast Tequila, jako jsou jinde na světě známé oblasti Champagne nebo Cognac, za jejímiž hranicemi není možno produkt v lahvích označovat názvem Tequila. Jedná se o tzv. „kontrolované označení původu“.

Jednou z nejznámějších částí oblasti Tequila je „Region Los Altos“ (horská oblast). Toto místo je známé svou úrodnou červenou půdou a ideálním podnebím pro pěstování agáve. Místní agáve je používané při výrobě kvalitních mexických tequil, mezi které patří i tequila Olmeca Tezón, která byla koncem roku 2007 uvedena na český trh.

Tradiční výroba je základem

Maestro Tequillero Jesús Hernández Novinkám svěřil tajemství, jak se taková prémiová tequila vyrábí. "Název Tezón pochazí z názvu vulkanického minerálu tezontle, z něhož se tradičně vyráběla původní lisovací kola nazývaná tahona. Lis tahona je základním prvkem našeho jedinečného a více než 500 let starého původního výrobního procesu tequily. Na tradičních postupech si zakládáme. Třeba nejsou tak efektivní a rychlé, ale máme záruku pravé a nenarušené chuti tequily," uvedl Hernández.

Na český trh se dostala i nová tequila Olmeca Reposado. Slavnostní večer spojený s její degustací uváděla Elen Valentová v modelu od Beaty Rajské.foto: Novinky/Jakub Kynčl

Tequila se v Mexiku pije podobně jako v Rusku vodka a archivní whisky nebo v České republice pivo. Různé typy se pijí v různou denní dobu a při různých příležitostech. "Jsou typy tequily, které se výborně hodí jako aperitiv či digestiv, jiné jsou skvělé k jídlu, další jsou vhodné do míchaných nápojů a jiné si vychutnáte jen čisté. Není navíc výjimkou tequilu přidávat do labužnických pokrmů. Taková vanilková zmrzlina s ovocem a trochou zlaté tequily je úžasná," pokračoval v povídání pro Novinky Hernández.

Dočkáme se bio tequily?

Hlavním trhem pro tequilu je jednoznačně Mexiko a USA, Česká republika však patří v rámci Evropy k silnějším odběratelům.

Co je zajímavé je to, že výrobci Olmecy do budoucna nevylučují možnost výroby "bio tequily", přičemž zdůrazňují, že již nyní pěstují agáve a vyrábějí tequilu velmi ekologicky. V palírně třídí odpad, recyklují kazové lahve a kompostují pro organické hnojení.

Zástupci tequily Olmeca s Elen Valentovou.foto: Novinky/Jakub Kynčl

Výroba tequily Tezón

Před sklízením potřebuje agáve růst 7 až 8 let.

Agáve se tři dny pomalu praží v malých dávkách v cihlových pecích, kde dochází k přeměně škrobu v cukr.

Vařená agáve se louhuje tradičním procesem. Pomocí mechanického kolového lisu se oddělují vlákna agáve od šťávy.

Směs se nechá kvasit. Kvasinky a voda se smísí se šťávou, vlákny z agáve a sladkým sirupem sebraným během vaření. Kvasinky promění cukr v alkohol a další látky.

Zkvašená šťáva a vlákna z agáve procházejí dvojí destilací v malých destilačních přístrojích s měděnými nádobami, aby se oddělila a koncentrovala podstata tequily.

Napadlo vás někdy vyrobit tequilu s určitou specifickou příchutí? Jesús Hernández Novinkám potvrdil, že je to možné. Tequila v sudech dobře vstřebává jejich aroma, tak co se asi tak může stát, naložíte-li ji na několik měsíců do ořechových sudů...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám