Hlavní obsah

Nizozemští vědci se snaží chytit muňky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filcky alias muňky jakožto drobný hmyz, který bývá považován za pohlavně přenosnou infekci, chybí v rozsáhlých sbírkách rotterdamského Muzea přírodní histrorie. Zatímco průměrný člověk se snaží kontaktu s tímto hmyzem vyvarovat, vědci ho naopak chtějí polapit. Podle některých výzkumů je totiž tento druh vši s odborným latinským názvem phtirus pubis na pokraji vyhynutí.

Článek

"Ve sbírkách máme přes 300 000 druhů. I když většinu z nich nevystavujeme, neznamená to, že by malý a mezi lidmi nepopulární hmyz nebyl vědecky zajímavý," řekl kurátor muzea Kees Moeliker. Zdůraznil, že muzeum je odhodláno bránit anonymitu případného dárce filcek.

Moeliker vysvětlil, že po několikamilimetrové muňce žijící v pubickém ochlupení se začal shánět přibližně před rokem, kdy si přečetl článek britských lékařů v odborném magazínu o sexuálně přenosných infekcích.

Text nesl titulek "Vyhladil Brazilec filcky?" a ujišťoval, že počet těchto mušek se v Leedsu snižuje i přes to, že jiné pohlavně přenosné choroby zůstávají na stejné úrovni či množství jejich výskytu roste. Materiál spekuloval, že za úbytkem filcek je depilační vosk zvaný Brazilec, který umožňuje odstranit část či většinu ochlupení intimních míst.

Depilace ničí životní prostředí filcek

"Rozsáhlá depilace ochlupení včetně pubického, kterou bylo dříve možné vidět převážně na ženách, je v posledních několika letech populární i mezi muži," napsal autor studie Nicola Armstrong. To podle něj způsobilo snížení možnosti nákazy filckami mezi ženami a v důsledku i mezi mužskými pacienty.

Moeliker to překládá slovy, že je ohroženo životní prostředí filcek. "Když porazíte bambusové lesy, kde žije panda, je medvídek ohrožen vyhubením. Muňky nemohou žít bez chlupů na ohanbí," poznamenal.

Zástupci nizozemského ministerstva zdravotnictví, Královského zdravotního institutu, Královské nizozemské lékařské asociace, oborové asociace domácích lékařů, Střediska pro kontrolu nákazy ani Střediska pro pohlavně přenosné nemoci nemají přesnou statistiku výskytu muněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám