Hlavní obsah

Za kondom v pivu chce Rus vysoudit 40 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Jeden Moskvan žádá v přepočtu přes 40 miliónů korun odškodného za morální újmu, kterou utrpěl, když v lahvi piva objevil roztrhaný obal prezervativu a "kousek umělé hmoty".

Článek

"Můj klient Pavel Pavlov, šéfredaktor vojenského časopisu, objevil v lahvi piva Baltika-3 obal z prezervativu a kousek plastické hmoty, která se podobá použitému prezervativu," řekla podle agentury AFP Pavlovova advokátka Stalina Gourevičová. To podle ní potvrdila i expertíza, v níž se také uvádí, že láhev nebyla po opuštění pivovaru v Petrohradě otevřena.

K incidentu došlo loni v srpnu. Od té doby trpí šedesátiletý Pavlov psychickými poruchami, odmítá si koupit jakýkoli nápoj v lahvích, řekla.

Koncem srpna se rozhodl podat stížnost k soudu v Moskvě a žádal 50 milionů rublů (přes 40 milionů korun) za morální újmu.

Zástupce ředitele pivovaru Baltika Alexej Kedrin potvrdil, že "dostal dva dopisy, v nichž obhájce jistého Pavlova tvrdí, že jeho klient odhalil prezervativ v jedné z našich lahví a žádá odškodnění za morální újmu". "My však předem vylučujeme, že by se takový případ mohl stát, protože úroveň technického zařízení ruských továrnách je lepší než v evropských podnicích," řekl.

Po desetiletích "sovětského deficitu" (nedostatek výrobků v sovětských obchodech) se Rusové učí hájit svoje práva spotřebitelů tváří v tvář výrobkům, které zaplavily nové Rusko.

Ale "soudy se chovají vůči firmám ještě ostýchavě", řekla Gurevičová, která připomněla případ jedné společnosti. Ta byla v roce 2005 odsouzena k zaplacení 40 dolarů (800 korun) třem Rusům za morální újmu, kterou utrpěli poté, co objevili v sáčku sucharů seschlou myš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám