Hlavní obsah

Čeští vědci: Dinosauři vyhynuli po srážce asteroidů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dinosauři vyhynuli před 65 milióny let proto, že se 100 miliónů let předtím srazily daleko od Země dva asteroidy. Tvrdí to studie českých a amerických vědců, kterou ve čtvrtek zveřejní vědecká revue Nature.

Článek

Podle ní se v pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem srazily dva bloky o průměru několika desítek kilometrů. Při nárazu se uvolnila řada úlomků, z nichž jeden dopadl před 65 milióny let na Zem, způsobil prudkou změnu klimatu a následné vyhynutí dinosaurů. Další kusy asteroidů dopadly na Měsíc, na Venuši a na Mars. Autory studie jsou William Bottke, David Vokrouhlický a David Nesvorný z amerického ústavu Southwest Research Institute ve státě Colorado a z Astronomického ústavu pražské Univerzity Karlovy.

Vyhynutí dinosaurů vědci obvykle vysvětlují dopadem kusu komety nebo meteoritu, který v Mexiku vytvořil kráter Chicxulub o průměru 180 kilometrů. Nicméně českoamerický vědecký tým se domnívá, že jde o část asteroidu. Za pomoci počítačové simulace zkoumal planetku nazvanou (298) Baptistina, která má stejnou oběžnou dráhu kolem Slunce jako skupina menších objektů.

Vyzdvižený prach zakryl Slunce

Vědci došli k závěru, že tato skupina menších "balvanů" pochází právě z Baptistiny, která měla původně průměr asi 170 kilometrů. Asi před 160 milióny let do ní ale narazil jiný asteroid o průměru kolem 60 kilometrů a při mohutné kolizi se odštěpilo asi 300 fragmentů o průměru více než deset kilometrů.

Některé se postupně dostaly z pásu asteroidů a jeden pak o asi 100 miliónů let později narazil na Zem. Vytvořil kráter Chicxulub a vyzdvihl do vzduchu mračna prachu, která zakryla Slunce a vyvolala dlouhou zimu, která se stala osudnou pro dinosaury. Podle autorů studie byly v kráteru v Mexiku nalezeny stopy uhlíkatého chondritu, tedy meteoritu, nikoli komety. Podle nich je přitom asi devadesátiprocentní pravděpodobnost, že tento meteorit se odštěpil z Baptistiny. Sedmdesátiprocentní pravděpodobnost pak přisuzují možnosti, že asi čtyřkilometrový odštěpek z tohoto asteroidu dopadl před 106 milióny let na Měsíc a vytvořil tam kráter Tycho o průměru 85 kilometrů.

"Bombardování" asteroidy z Baptistiny vyvrcholilo zřejmě před asi 100 milióny let, ale ještě prý neskončilo. Podle našich simulací patří asi 20 procent asteroidů v blízkosti Země právě do rodiny Baptistina, uvedli vědci ve své studii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám