Hlavní obsah

Kosmická loď se zásobami míří k ISS

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAJKONUR/HOUSTON

V soboru ráno odstartovala k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) ruská loď Progress M-60. V noci na také americký kosmický úřad NASA rozhodl, že raketoplán Atlantis je opraven a může být převezen na startovací rampu.

Článek

Progress M-60 odstartoval z kosmodromu Bajkonur v 5:25 našeho času a po 8 minutách a 50 sekundách byl úspěšně naveden na oběžnou dráhu kolem Země. Na palubě má Progress více než 2,5 tuny zásob pro Mezinárodní kosmickou stanici (ISS), kterou v současnosti obývají dva Rusové (Oleg V. Kotov a Fjodor N. Jurčichin) a Američanka Sunita Williamsová.

Progress M-60 dopraví ke stanici více než 470 kg pohonných hmot, 45 kg vzduchu, 420 kg vody a 1 400 kg ostatního materiálu. Kromě potravin a osobních balíčků pro posádku veze zařízení, která jsou nutná k chodu stanice a vědeckých experimentů.

Progress M-60 má k ISS dorazit v pondělí 14. května v 7:12 našeho času. Přímý přenos z příletu vysílá od 6:30 NASA TV, kterou si můžete naladit například na stránkách Instantních astronomických novin. Poté co budou vyloženy všechny zásoby, bude Progress použit jako "kosmická popelnice". Posádka ho naplní vším nepotřebným. Dne 20. července se pak Progress M-60 od ISS odpojí a bude naveden do hustých vrstev atmosféry.

Atlantis je připraven

V pátek NASA oznámil, že opravy vnější palivové nádrže (ET) byly úspěšně dokončeny a nic tak nebrání tomu, aby byl Atlantis přepraven na startovací rampu. Nádrž byla poškozena kroupami při bouři 26. února. V neděli 4. března putovala celá sestava zpět do montážní haly VAB, kde začala oprava nádrže. Celkem technici opravili 2 660 poškození na ET. O něco méně byl poškozen kroupami také samotný Atlantis. Ve středu 16. května v 10 hodin našeho času se má Atlantis na startovací rampu vydat znovu.

Vedení NASA se v pátek v noci našeho času shodlo, že nádrž je v pořádku a nic tak nebrání v přesunu raketoplánu na startovací rampu. Nádrž sice pude mít na špici zřetelné skvrny od oprav, ale na bezpečí mise to nebude mít žádný vliv.

Atlantis (STS-117) by se měl do vesmíru vydat 8. června. Startovací okno, původně plánované pro raketoplán Endeavour (STS-118) končí až 18. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám