Hlavní obsah

Světový den sociální spravedlnosti připomíná vyloučené ze společnosti

Novinky, kil

Na téma chudoby a sociálních problémů se snaží upozornit Světový den sociální spravedlnosti, který připadá na 20 února. V České republikce je podle Evropského statistického úřadu ohroženo chudobou a sociálním vyloučením pouze 15 procent obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Dlužníci často nechají dojít situaci příliš daleko a o pomoc se hlásí, až když mají na krku exekuci.

Článek

Podle definice jsou sociálním vyloučením ohroženi lidé, kteří trpí hmotným nedostatkem nebo ročně pracují méně než 20 procent běžné pracovní doby.

Češi jsou na tom dobře

„Myslím, že si to málokdo uvědomuje, ale co se týká chudoby, jsme na tom ve srovnání s ostatními členskými zeměmi Evropské unie nejlépe. Přesto považuji za důležité pomoci takto ohrožené skupině občanů, a to penězi státu i evropskými projekty,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová

Zadluženým lidem bez domova nebo těm, kterým hrozí ztráta střechy nad hlavou, pomáhá například projekt Vzestupná spirála olomoucké Charity. „Spolupracujeme s organizacemi, jejichž služby naši potenciální klienti využívají: středisko Charity Samaritán pro lidi bez domova, olomoucké nemocnice i psychiatrické léčebny,“ uvedla manažerka projektu Anna Calábková.

Poptávka je větší, než mohou uspokojit

S klientem se snaží najít cestu zpět z dluhové spirály. Zjistí stav jeho dluhů, pomohou mu v jednání s věřiteli, ale také sestavit domácí rozpočet nebo stanovit priority splácení. „Poptávka je větší, než můžeme v rámci projektu uspokojit. Problémem našich klientů je, že nechají dojít situaci příliš daleko a o pomoc se přihlásí, až když mají na krku exekuci,“ doplnila Calábková.

Projekt prevence zadlužení

S inovativním projektem integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit přišli v Brně. Město se rozhodlo propojit Správu nemovitostí s romskými neziskovými organizacemi IQ Roma servis a romským střediskem Drom.

Společně realizují projekt Prevence zadlužení a další podpůrné činnosti. Správa nemovitostí tak dokáže včas identifikovat nájemníky, kteří mají problém se splácením, a nabídne jim spolu s poskytovateli sociálních služeb konkrétní možnosti řešení: žádost o splátkový kalendář, zapojení širší rodiny do platby nájemného, pomoc při žádosti o sociální dávky nebo při hledání práce.

„Díky této spolupráci se nám za rok a půl existence projektu podařilo viditelně snížit počet nově evidovaných dlužníků i počet nájemníků, kterým jsme museli ukončit smlouvu z důvodů neplacení,“ uvedla Marie Pešáková ze Správy nemovitostí Brno – střed.

Možnost získání dotací

Ke zvýšení kvality sociálních služeb a dostupnosti pomoci přispívá Operační program lidské zdroje a zaměstnanost prostřednictvím podpory projektů v oblasti sociální integrace. V současnosti mohou žádat kraje, obce, neziskové organizace, poskytovatelé sociálních služeb či vzdělávací instituce o dotaci v rámci výzvy A7 Vzdělávání v sociálních službách (do 30. 4. 2013).

Reklama

Výběr článků

Načítám