Hlavní obsah

Slováci odcházejí pracovat do ČR méně než dříve

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slováci jsou v České republice nejpočetnější národnostní menšinou, podle průzkumů také nejoblíbenější. Mnoho z nich se v minulosti přestěhovalo do ČR za prací, trend se ale postupně mění. V současné době k nám Slováky nejčastěji přivede možnost studovat na vysokých školách nebo partnerský vztah. Počet těch, kteří tu po studiu zůstanou, se nemění. V současnosti je však na Slovensku o dvě procenta vyšší průměrná mzda než u nás, takže naopak slovenské firmy více lákají české zaměstnance.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po přijetí eura se situace výrazně změnila a v současné době Slováci již většinou nemají zájem pracovat v ČR. Pokud se chtějí uplatnit v zahraničí, směřují více na západ, kde je to pro ně ekonomicky zajímavé,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia s tím, že stále ale přetrvává zájem u nás studovat.

Experti a nekvalifikovaní

Podle Tomáše Surky, ředitele personálně-poradenské společnosti McRoy Czech, je třeba Slováky v Česku odlišovat. Souhlasí, že těch, kteří přicházejí do ČR vyloženě za prací, opravdu velmi ubylo, a to z několika důvodů.

Uvidíme, co se stane po ukončení intervencí ČNB. Mzda v ČR může být poté opět v přepočtu vyšší než na Slovensku.
Tomáš Surka, McRoy Czech

„Mnoho z těch, kteří tu pracovat chtěli, se tu už zabydleli. Příchod dalších Slováků brzdí růst reálných mezd na Slovensku, který zatraktivnil práci u nich doma. A za třetí: intervence ČNB nezatraktivnily Česko v očích Slováků, na směnu na své euro potřebují více korun,“ vysvětluje Surka.

„Uvidíme však, co se stane po ukončení intervencí ČNB. Mzda v ČR může být poté opět v přepočtu vyšší než na Slovensku,“ dodává pro Novinky.

Nejvíce Slováků žije na východě republiky. Do ČR směřují v současné době převážně dva rozdílné typy zaměstnanců: vysoce kvalifikovaní experti, kteří jsou přetaženi na lépe placená místa, a nekvalifikované osoby z oblastí s vysokou nezaměstnaností.

Česko a Slovensko jako jeden trh

Z oborů jsou nejoblíbenější medicína, stavebnictví, pohostinství nebo informatika, uplatnění najdou také řemeslníci, kvalifikovaní výrobci a opraváři.

Profesia připomíná zajímavost, že firmy často vnímají ČR a Slovensko jako jeden trh. Nejvíce nabídek inzerovaných v obou státech zároveň je do výroby, 24 procent. Téměř srovnatelný je jejich počet v oblasti informačních technologií (21 procent), následují strojírenství (18 procent), management, elektrotechnika a energetika (10 procent).

České i slovenské firmy shánějí v zahraničí nejčastěji programátory. V českých nabídkách následují pozice dělník, operátor strojů a zařízení a softwarový inženýr, ve slovenských operátor strojů a zařízení, dělník a překvapivě administrativní pracovník.

Rozdílný vývoj u jednotlivých profesí

Platové srovnání obou zemí dokládá výše popsaný vývoj zájmu Slováků o práci v Čechách. Zatímco v roce 2008 byla průměrná mzda na Slovensku o 14 procent nižší než u nás, v současné době je o dvě procenta vyšší.

Vývoj nebyl ale stejný u všech profesí. Zatímco kvalifikovaní dělníci a pracovníci ve službách měli na Slovensku v roce 2008 mzdu o 19 procent nižší, nyní je na srovnatelné úrovni. Kvalifikovaní technici vydělávali v ČR o 12 procent více, nyní jsou na tom o tři procenta hůře.

„Některé oblasti na Slovensku jsou pro pracovníky z ČR zajímavé,“ potvrzuje Surka. „Jedná se například o lokalitu Lozorno, která je z jižní Moravy v dobré dojezdové vzdálenosti. Nabízí dělnické mzdy podstatně zajímavější než některé firmy na české straně.“

Na Slovensku byl v některých oborech zajímavý meziroční růst mezd. Nejvíce si v porovnání let 2015 a 2016 polepšili servisní inženýři, a to o celých 61 procent. Dále finanční agenti (o 42 procent) nebo ředitelé škol (o 29 procent).

Většina českých i slovenských firem zkrátka hledá nové zaměstnance současně v obou zemích.

Reklama

Související články

Mzdy rostly všem kategoriím zaměstnanců

Letošní vyšší růst mezd byl podle dat, která dlouhodobě vyhodnocuje portál Platy, z pohledu jednotlivých pozic poměrně vyrovnaný. V rozmezí tří až čtyř procent...

Výběr článků

Načítám