Hlavní obsah

Školky pro děti, ale i let vrtulníkem. Firmy své lidi rozmazlují víc než dřív odbory

Právo, Jindřich Ginter

Nezaměstnanost je nejnižší za posledních 20 let a firmy stále hledají další pracovníky. Při srovnání s tím, jaké výhody dostávali lidé v práci před rokem 1989 a dnes, se ukazuje, že podniky rozmazlují zaměstnance mnohem více než dříve odbory. Čokoláda na Vánoce, týdenní rekreace v závodní chatě, letní tábor pro děti či zlevněné lístky do bazénu, to je už minulost.

Foto: Profimedia.cz

V některých firmách poskytují nejen benefity, ale také průběžně zvedají výplaty.

Článek

Zaměstnavatelé dnes nabízejí nejen stravenky, ale celoročně platí svým lidem sportování a relaxaci, vzdělávací kurzy, přispívají na penzijní připojištění, zajišťují školky. Na stránkách jedné české strojírenské firmy se novým posilám nabízí i let vrtulníkem.

Řada odborových svazů vlastní rekreační zařízení a poskytuje v nich pro své členy výhodné pobyty.

Podniky dnes hlavně zajímá, aby zaměstnanci byli zdravotně v pořádku.

A tak podle kvalifikovaných odhadů dvě třetiny firem a podniků přispívají na sportovní aktivity svých zaměstnanců. Například kartu MultiSport, se kterou je možné navštívit přes 1500 sportovních a relaxačních zařízení v ČR a na Slovensku, zaměstnancům u nás poskytuje přes 2000 firem.

Obědy za pětikorunu

Zajímavou výhodou jsou ale třeba i kvalitní obědy za pět korun v závodní jídelně v podniku, kde je průměrný plat 35 tisíc korun měsíčně. A to v regionu, kde jsou platy nižší. Řeč je o bývalém Vertexu v Litomyšli, dnes Saint-Gobain Adfors.

V některých firmách poskytují nejen benefity, ale také průběžně zvedají výplaty, aniž je o tom třeba odborově vyjednávat.

Obchodní síť Euronics nyní navýšila platy prodavačům o 11 procent, v průměrné hrubé mzdě to dělá 2000 korun. Firma kromě toho přispívá na životní pojištění, na zubaře nebo třeba na levnější telefonování a SMS zdarma.

Právní poradenství odborů

V poskytování výhod se proměnily i odbory. Vánoční kolekce či dárky k MDŽ jsou minulostí. Dnes je hlavní službou odborů poskytování bezplatného právního poradenství a zastupování zaměstnanců u pracovněprávního sporu.

„Poskytované výhody závisí na jednotlivých svazech a organizacích. Řada z nich také přispívá členům na penzijní připojištění,“ sdělila Právu mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová.

Připomněla, že řada odborových svazů vlastní rekreační zařízení a poskytuje v nich pro své členy výhodné pobyty.

„Některé svazy nabízejí svazovou rekreaci včetně zahraničních pobytů,“ dodala Kašparová. Hornické odbory podle ní vlastní hotel s balneoprovozem. Základní odborové organizace z chemických, hutních provozů a kovoprůmyslu také nabízejí členům rekondiční pobyty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám