Hlavní obsah

Šéfky s mužskými vlastnostmi zhoršují výkonnost a kooperaci týmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alfa ženy nejsou pro šéfování zrovna nejvhodnější. Když se šéfky snaží zapadnout mezi své mužské kolegy a chovají se stejně maskulinně, je to podle londýnských psychologů na škodu celému pracovnímu kolektivu.

Foto: Profimedia.cz

Čím se ženy - šéfky chovají agresivněji a maskulinněji, tím vyvolávají ve svých podřízených více nepokoje.

Článek

Šéfky a manažerky, které se chovají jako muži, zvyšují napětí v týmu, snižují jeho výkonnost a schopnost kooperovat.

Šéfky by měly zůstat ženami

Zjistili to odborníci na psychologii zaměstnání z University of London s tím, že i ženy na pozicích šéfek a manažerek by měly zůstat ženami. Čím se chovají agresivněji a maskulinněji, tím vyvolávají ve svých podřízených více nepokoje, chuti ke konfrontaci a neochoty spolupracovat.

„Raději by měly mnohem více trvat na typicky ženských kvalitách citlivosti a dobré schopnosti komunikovat,“ cituje londýnské experty britský list Daily Mail.

Co platí pro muže, neplatí pro ženy

Tým psychologů z University of London studoval několik let špičkový management mezi profesionály pracujícími dlouhodobě v oboru. To, co platí pro dobré manažery muže, neplatí pro dobré manažerky ženy.

„Nejlepší manažerky vykazovaly vyšší emocionální inteligenci. Ale ženy, které se snažily chovat jako muži, byly těmi, které naopak v pozici šéfky selhávaly nejvíce,“ tvrdí jedna z autorek studie profesorka Paula Nicolsonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám