Hlavní obsah

Poradna: Ochrana před výpovědí v době pracovní neschopnosti

Když je zaměstnanec v pracovní neschopnosti, může se ocitnout ve složité životní situaci, zvlášť když jeho neschopnost trvá dlouho. Zákoník práce proto zaměstnance v těchto případech chrání před propuštěním z pracovního poměru. V praxi ale vznikají nejasnosti, za jakých podmínek se tato ochrana uplatní.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Dostal jsem výpověď pro nadbytečnost. Udělalo se mi z toho špatně, tak jsem šel druhý den za doktorem. Ten mi vystavil neschopenku. Kolegové mi pak říkali, že s tím mám jít za šéfem, protože mě nemůže vyhodit, když jsem v neschopnosti. Kdo má pravdu?

Ochranná doba

Zaměstnanec je během dočasné pracovní neschopnosti v ochranné době, která až na výjimky znemožňuje zaměstnavateli dát zaměstnanci výpověď z pracovního poměru.

Kromě pracovní neschopnosti je takto zaměstnanec chráněn i v jiných situacích – během těhotenství, mateřské dovolené, účasti na vojenském cvičení, nebo při dlouhodobém uvolnění ze zaměstnání kvůli výkonu veřejné funkce.

Výjimky z ochrany před výpovědí během pracovní neschopnosti

Vzhledem k tomu, že zákaz výpovědi během pracovní neschopnosti by mohl být někdy pro zaměstnavatele příliš přísný, umožňuje se zaměstnavateli dát výpověď i práce neschopnému zaměstnanci, pokud:

Vzhledem k tomu, že zákaz výpovědi během pracovní neschopnosti by mohl být někdy pro zaměstnavatele příliš přísný, umožňuje se zaměstnavateli dát výpověď i práce neschopnému zaměstnanci, pokud: • dochází ke zrušení nebo přemístění zaměstnavatele (jeho části)

• zaměstnanec porušil svoje povinností, pro které je možné s ním pracovní poměr ukončit.

Pokud se neuplatní dvě výše uvedené výjimky, platí následující pravidla:

Běh ochranné doby při dočasné pracovní neschopnosti

Ochranná doba trvá vždy ode dne, kdy byl zjištěn její důvod. V případě pracovní neschopnosti začíná ochranná doba dnem, ve kterém byl zaměstnanec uznán práce neschopným. Končí pak dnem, ke kterému lékař ukončil pracovní neschopnost.

Na začátek ochranné doby tak nemá žádný vliv, pokud lékař vydal rozhodnutí o vzniku pracovní neschopnosti se zpětnou účinností – k dřívějšímu datu, které předcházelo předání výpovědi. Rozhodující je však okamžik, kdy lékař rozhodl o vzniku pracovní neschopnosti. Například se ochranná doba neuplatní, pokud byla výpověď předána 31. 5., ale lékař o pracovní neschopnosti rozhodl až 3. 6., byť zpětně od 31. 5.

Pracovní neschopnost v průběhu výpovědní doby

V případě, že pracovní neschopnost nastane až v průběhu výpovědní doby, nemá už vliv na platnost výpovědi, ale může ovlivnit běh výpovědní doby. Pokud by totiž měla výpovědní doba (a tedy i pracovní poměr) skončit ještě během pracovní neschopnosti, dojde k prodloužení výpovědní doby, protože se do ní nezapočítá doba pracovní neschopnosti.

Shrnutí

Vzhledem k tomu, že jste byl uznán práce neschopným až poté, co vám byla doručena výpověď pro nadbytečnost, nemá to vliv na platnost výpovědi.

Pokud však vaše pracovní neschopnost bude trvat i v okamžiku, kdy bude váš pracovní poměr končit, dojde k jeho prodloužení – váš pracovní poměr v takovém případě skončí až po ukončení vaší pracovní neschopnosti a uplynutí zbytku výpovědní doby, kterou jste z důvodu své pracovní neschopnosti nevyčerpal. Toto se neuplatní, pokud byste na tomto prodloužení netrval a tuto skutečnost oznámil zaměstnavateli.

Odpovídali  Ondřej Chlada a Lucie Neuvirtová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Poradna: Nárok na odstupné, jak na něj?

Odstupné představuje určitý příspěvek, který má zaměstnanci pomoci překonat sociální situaci, v níž se ocitl proto, že bez svého zavinění ztratil dosavadní...

Poradna: Pracovní smlouva podle cizího práva

V současné době působí na českém pracovním trhu řada zahraničních zaměstnavatelů. Českým pracovníkům nabízejí možnost zaměstnání a profesní realizace. To...

Výběr článků

Načítám