Hlavní obsah

Poradna: Jak je to se začátkem a koncem pracovní doby?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není žádným tajemstvím, že zaměstnavatel může svým zaměstnancům určovat začátek a konec směn. Poměrně často se ale děje, že zaměstnancům je nařizováno, aby byli na pracovišti přichystáni už před začátkem směny, nebo naopak z pracoviště odcházeli o něco později, než je stanovený konec směny. Je to tak v pořádku? Pojďme se na tuto problematiku podívat trochu blíže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji v třísměnném provozu, kde je ranní směna stanovena od 6:00 do 14:00, odpolední od 14:00 do 22:00 a noční pak od 22:00 do 6:00. Zhruba před rokem vydal ředitel pokyn, že zaměstnanci musí být 10 minut před začátkem pracovní doby připraveni na svém pracovišti. Po nějaké době mi vedoucí vytkl, že často přicházím do práce až v 5:49 (respektive 13:49, 21:49), a že se tedy nemůžu stihnout převléknout a být na pracovišti 10 minut před začátkem směny, což se prý rozhodně projeví na mých odměnách. Já to ale za těch 11 minut bez problému stíhám a vždy jsem v celou připraven. Má zaměstnavatel na tohle jednání právo?

Začátek a konec pracovní doby

V souladu se zákoníkem práce má zaměstnavatel právo rozvrhnout pracovní dobu svých zaměstnanců. Určuje tedy, na které dny v týdnu pracovní doba připadne, stejně jako na kterou hodinu připadá začátek a konec jednotlivých směn zaměstnance (např. od 6:00 do 14:00, od 14:00 do 22:00 a od 22:00 do 6:00). Zaměstnavatel musí samozřejmě zaměstnance včas informovat o způsobu rozvržení směn.

Zaměstnanec je poté povinen být na začátku směny připraven k výkonu práce na svém pracovišti a odcházet z něho až po skončení směny. Z toho vyplývá, že doba převlékání, očisty, cesty po areálu na pracoviště apod. se do pracovní doby nezapočítává.

Je tedy na každém zaměstnanci, aby přišel do zaměstnání dostatečně předem, aby tyto úkony stihl provést před začátkem směny a přesně ve stanovený čas byl na svém pracovišti připraven k práci. Stejně tak zaměstnanec nesmí ze svého pracoviště odcházet dřív, ale musí se převléct, umýt apod. až po skončení směny.

Být připraven 10 minut před začátkem směny

Zaměstnavatelé často kvůli nedochvilnosti některých zaměstnanců stanovují, že zaměstnanci musí být na svém pracovišti určitý čas před začátkem své směny (např. 10 minut před jejím začátkem). Jak jsme si ale vysvětlili výše, tento požadavek je v rozporu se zákoníkem práce.

Pokud je možné se k výkonu práce připravit v kratším čase (např. jen za 5 minut), je zcela na zaměstnanci, zda do zaměstnání přijde 5, 10, nebo 15 minut před začátkem směny. Nejpozději v daný čas však musí být připraven k práci. Stejně tak je to i s odchodem z práce. Své pracoviště může zaměstnanec opustit již ve 14:00, 22:00, nebo 6:00 hodin – ani zde mu totiž nemůže zaměstnavatel přikázat, že musí na pracovišti být minimálně ještě 10 minut po skončení směny.

Shrnutí

Pokud jste vždy na začátku své směny včas, chováte se v souladu se zákoníkem práce a neporušujete své povinnosti, váš zaměstnavatel nemá žádný důvod, aby vám zkrátil nebo vůbec nevyplatil odměny. Jestliže budou odměny vyplaceny i ostatním zaměstnancům, kteří přicházejí do práce ve stejný čas jako vy, a vám ne, můžete poukázat na nerovné zacházení a odměn se dožadovat.

Taktéž můžete zaměstnavateli sdělit, že pokud máte být na pracovišti již 10 minut před začátkem směny, jedná se prakticky o nařízení práce přesčas. Za tuto práci přesčas by vám pak měl zaměstnavatel poskytnout náležitou odměnu.

Odpovídali Michal Peškar a Barbora Koubková z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Pracovní doba mladistvých zaměstnanců

Existují určité skupiny zaměstnanců, které je podle zákoníku práce třeba chránit nad rámec běžné zaměstnanecké ochrany. Mezi tyto patří mimo jiné i mladiství...

Výběr článků

Načítám