Hlavní obsah

Dopravní odbory chystají stávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Osm odborových organizací z odvětví dopravy pokračuje v přípravě stávky, která by zasáhla především železnici a pražskou MHD. Vyplývá to z jejich společného prohlášení. O zahájení stávky odboráři rozhodnou po 12. lednu. Ministr financí Miroslav Kalousek hodlá s odbory jednat o jejich požadavcích na schůzce 13. ledna.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Stávka by postihla především pražskou MHD a železnici.

Článek

Stávka má být reakcí na záměry ministerstva financí, které chce zrušit daňové zvýhodnění některých zaměstnaneckých benefitů, především stravenek a režijních jízdenek. Ačkoliv si Kalousek za návrhy stojí, hodlal se s odboráři setkat ve čtvrtek 8. ledna. Schůzku však s omluvou a odkazem na jiné povinnosti zrušil a posunul na příští týden.

To odboráře pobouřilo, neboť jako nejzašší termín, po kterém mohou kdykoliv vyhlásit stávku, určili v prosinci 12. leden. "Dosavadní postup ministerstva financí a vlády České republiky vnímáme jako projev arogance i absence vůle vést sociální dialog k dané problematice," píše se v prohlášení. Stávku údajně odvrátí pouze písemné ujištění ministra financí, že daňové výhody nezruší.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob neprozradil, s čím Kalousek na schůzku s odboráři půjde, zdůraznil nicméně, že "ministr je otevřen jednání".

Ne všechny odborové organizace v dopravě jsou o účelnosti plánované stávky přesvědčeny. Například Odborové sdružení železničářů iniciativu nepodporuje. Podle jeho místopředsedy Jaroslava Pejši je sice sdružení zásadně proti zrušení daňových výhod, se stávkou by se však mělo počkat, až zákon schválí vláda a pošle jej do sněmovny.

Nový zákon o dani z příjmu existuje zatím pouze v podobě věcného záměru, nejdříve by mohl začít platit v roce 2010. Jde o součást vládní reformy veřejných financí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám