Hlavní obsah

Čerstvým absolventům chybí praxe

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostoucí počet vysokoškolských absolventů v ČR sice svědčí o lepší vzdělanosti národa, zároveň s sebou ale přináší jiný společenský problém a tím je neschopnost těchto absolventů uplatnit se na trhu práce.

Foto: Profimedia.cz

Vysokoškoláci se stávají ohroženou skupinou při hledání zaměstnání především proto, že nedisponují dostatečnou praxí.

Článek

Absolventi škol, zvláště pak právě vysokoškoláci, se stávají ohroženou skupinou při hledání zaměstnání především proto, že nedisponují dostatečnou praxí. V důsledku toho nezaměstnanost mladých lidí do 24 let dosahuje dle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v České republice v současnosti 20 %.

Více než polovina se obává, že nesežene práci

Zda budou mít studenti po škole dostatečnou praxi a jaký mají k uvedené problematice postoj, zjišťoval nedávno veřejný průzkum na serveru vyplnto.cz. Z jeho výsledků vyplývá, že 55 % studentů vysokých a vyšších odborných škol se obává, že v důsledku nedostatečné praxe nenajdou zaměstnání.

Studenti si přitom svou situaci uvědomují a snaží se praxi získat. Přibližně 89 % z nich by uvítalo možnost pracovat již během studia. Nabídku možných pracovních příležitostí by podle dotázaných měla poskytovat především škola. Téměř 75 % respondentů se však s takovou nabídkou školy nesetkalo.

Brali by i neplacenou stáž

Přestože hlavní motivací studentů pracovat během studia stále zůstává neuspokojivá finanční situace, výsledky průzkumu překvapivě hovoří o tom, že téměř 62 % vysokoškoláků by za účelem získání nějaké praxe přijalo i nabídku neplacené stáže ve firmě.

O projekt Stáže ve firmách je zájem

Na společenský problém s nezaměstnaností absolventů kvůli nedostatečné praxi už zareagovala i státní správa. Příspěvková organizace ministerstva práce a sociálních věcí, Fond dalšího vzdělávání, poskytuje od loňského podzimu uchazečům o zaměstnání možnost získat potřebnou praxi prostřednictvím projektu Stáže ve firmách – vzdělávání praxí, který už zprostředkoval téměř 2750 stáží po celé České republice.

Zájem o stáže je přitom obrovský, registrovány jsou tisíce uchazečů. Více informací a možnost nezávazné registrace najdete na stránkách www.stazevefirmach.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám