Hlavní obsah

Bezpečnostní firmy se brání odlivu zaměstnanců

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy z oboru komerční bezpečnosti představují, s ohledem na dlouhodobý úbytek zaměstnanců, novou personální politiku. Některé jdou i nad rámec požadavků zákonného zvyšování minimální zaručené mzdy. Opatření má přilákat nové uchazeče na standardní pozice ostrahy i kvalifikovanou pracovní sílu pro obsluhu inteligentních bezpečnostních technologií.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní firmy lákají lidi i na stálý pracovní poměr.

Článek

„Aktuálně je naším společným cílem zpomalit odliv zaměstnanců a přilákat nové pracovníky pro běžnou fyzickou ostrahu. Do budoucna však budeme potřebovat stále více lidí i na mnohem kvalifikovanější pozice, kde se pracuje se sofistikovanými bezpečnostními technologiemi, což s sebou nese i změny kariérového profilu zaměstnance,“ vysvětluje Jiří Kameník z Asociace soukromých bezpečnostních služeb.

Dodal, že s tím, jak porostou požadavky na vzdělání a schopnosti zaměstnanců, musí firmy nabízet i odpovídající platy.

Rostou platy i benefity

S novou personální politikou přichází například Securitas, největší bezpečnostní společnost v Česku.

„Pracovníkům běžné ostrahy nyní platíme nejvyšší hodinovou mzdu až 118 korun. Proti běžným osmdesáti korunám na hodinu je to v oboru bezpečnostních služeb nadstandard,“ uvedla vedoucí oddělení lidských zdrojů Pavlína Šmatolánová.

Od letošního ledna se firma rozhodla přidat i nové zaměstnanecké výhody – například stravenky, vyšší počet dovolenkových dní, dopravné, slevové kupony na nákup vozu a další benefity.

„Místo práce na dohodu nabízíme lidem pracovní poměr na dobu neurčitou, což také není v našem oboru běžné,” zdůraznila.

Podpora vzdělávání

Personální politiku mění rovněž společnost Loomis, která působí na trhu přepravy a zpracování finanční hotovosti.

„Od letošního roku jsme přešli od mzdy hodinové na mzdu měsíční. Základní tarif jsme nastavili vysoko nad rámec minimální mzdy. Zároveň jsme zvýšili odbornostní příplatky tak, abychom podpořili další vzdělávání našich pracovníků v oboru. Za standard již považujeme nabídku individuálního příspěvku na ubytování, příspěvku na dopravu a trvalý pracovní poměr na dobu neurčitou. V roce 2017 se chystáme navýšit objem mzdových prostředků zhruba o 8 miliónů korun,“ připomíná Martin Poledne, člen představenstva firmy.

V oboru bezpečnostních služeb pracuje v současnosti v České republice kolem 46 tisíc zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám