Hlavní obsah

Firma v pohybu chce rozhýbat zaměstnance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár lety začaly některé evropské firmy zavádět sportovní i pohybové aktivity přímo na pracovišti s cílem snížit nemocnost a obezitu a zvýšit pracovní výkony svých zaměstnanců. Čeští zaměstnavatelé přejímají tento příklad jen velmi váhavě, jak vyplývá z průzkumu společnosti Edenred ve více než osmi stovkách tuzemských firem. Zlepšit to má například projekt s názvem Firma v pohybu.

Foto: Profimedia.cz

Češi v porovnání s evropským průměrem nesmírně rádi sedí.

Článek

Velkou většinu našich firem (71 procent) pohybové aktivity jejich pracovníků vůbec nezajímají. Aktivní pohyb zaměstnanců podporuje pouze necelých třicet procent z nich, konkrétně 243 z 824 oslovených podniků.

Firmy, které sportování podporují, tak v naprosté většině činí na více frontách. Nejčastěji (v 58 procentech případů) poskytují zaměstnancům příspěvky na sportovní aktivity.

„Nabídka firemních benefitů zaměřených na podporu zdraví a sportování zaměstnanců je stále častější,” uvedla k tomu již dříve ředitelka pracovního portálu Profesia Zuzana Lincová.

Dalších 47 procent následuje evropský trend, tedy podporuje různé formy pohybových aktivit přímo na pracovišti v průběhu pracovního dne. Na třetí pozici je pak podpora jednorázových sportovních a pohybových aktivit, jako jsou sportovní turnaje nebo běžecká odpoledne.

Cvičení v práci neletí

„Celkově ale lze říci, že podpora pohybu ze strany podniků je v Česku poměrně nízká,“ konstatuje Michaela Číhalíková, manažerka ze společnosti Edenred.

Forma krátkého cvičení či různých pohybových aktivit přímo v podnicích zatím podle ní naráží v tuzemsku na určitý despekt pracovníků. Ve firmách, které pohyb na pracovišti podporují, se této aktivity účastní do deseti procent zaměstnanců.

Samotné firmy si přitom uvědomují, jak je pro ně důležité mít aktivní zaměstnance. Hlavními výhodami je podle zaměstnavatelů nižší nemocnost, zvýšená schopnost zvládat stres a lepší týmová práce.

Zato rádi sedíme

Že jsou Češi pohodlní a neradi se hýbou, dokládají i mezinárodní srovnání. Podle srovnávacího průzkumu Britské asociace pro zdraví se pouze pět procent Čechů věnuje sportu pravidelně, což nás řadí mezi státy EU na třetí místo odspodu před Bulhary a Italy.

A naopak rádi sedíme – plná pětina Čechů denně prosedí více než 8,5 hodiny denně, což je téměř dvojnásobek v porovnání s evropským průměrem (11 procent). To vše vede k vyšší nemocnosti a velkému počtu chorob z nadváhy, kde Češi zaujímají nelichotivá čelní místa žebříčků.

Zapojit zaměstnance

Nepříznivým domácím statistikám chce čelit nový projekt společnosti Edenred s názvem Firma v pohybu, který prosazuje myšlenku pohybových aktivit přímo na pracovištích.

„Snažíme se přesvědčit firmy, že se jim vyplatí své zaměstnance do pohybových aktivit zapojit. Benefit z toho totiž mají obě strany – lidé se cítí lépe, jsou svěžejší a zdravější a z toho profituje i zaměstnavatel,“ vysvětluje Číhalíková.

Edenred s projektem Firma v pohybu osloví 20 tisíc firem s výzvou, aby se do projektu zapojily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám