Hlavní obsah

Zástupci českých firem vyrážejí na robotickou misi do Japonska

Novinky,

Delegáti z českých firem a institucí odlétají v sobotu 1. dubna na technologickou misi do Japonska. V následujícím týdnu navštíví vědecko-technologické instituce v japonském hlavním městě Tokiu a ve městech Cukuba, Ósaka a Nagoja. Zaměří se na téma robotiky. Zájem o setkání projevila i japonská princezna Takamado.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT Vladimír Mařík, který technologickou misi do Japonska vede.

Článek

Technologická mise představí japonským institucím český pokrok v řešeních pro Průmysl 4.0, tedy současný trend digitalizace a automatizace výroby. Půjde například o strojové vidění a rozpoznávání obrazu, umělou inteligenci, autonomní mobilitu, kolaborativní roboty či multiagentní systémy.

Účastníci mise nabídnou spolupráci významným japonským výzkumným institucím i průmyslovým gigantům jako Mitsubishi a Toyota. Navštíví také univerzity v Cukubě a v Nagoji, Robot Revolution Initiative, National Institute of Informatics či japonský protějšek ministerstva průmyslu a obchodu.

„Prostřednictvím specializovaných technologických misí v zahraničí se snažíme do České republiky přivést zajímavé technologické investiční projekty a navázat nová partnerství s předními univerzitami a výzkumnými centry,“ uvedl Karel Kučera, generální ředitel agentury CzechInvest, která misi pořádá.

Zástupci univerzit

Skupinu složenou z představitelů společností VOP, CertiCon, FCC průmyslové systémy a AutoCont vede profesor Vladimír Mařík, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT v Praze.

Delegaci doplní také bývalý velvyslanec v Tokiu Karel Žebrakovský, nyní vedoucí odboru pro vědeckou a výzkumnou činnost ČVUT, profesoři Pavel Václavek a Luděk Žalud ze Středoevropského technologického institutu (CEITEC) a nově zvolený rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Václav Snášel.

Podle Maříka má ČR v uplatňování principů Průmyslu 4.0 dobrou výchozí pozici a má co nabídnout i zahraničním partnerům.

„Japonsko se oprávněně považuje za robotickou velmoc, ale ve využití strojového vidění, umělé inteligence či velkých objemů dat jsou české výzkumné organizace a firmy na špičkové úrovni. Aktivní navazování kontaktů v zahraničí za pomoci státních institucí je pro podporu mezinárodní spolupráce v robotickém a kybernetickém výzkumu klíčové,“ dodal.

Zájem o pokrok v česko-japonských vztazích projevila i japonská princezna Takamado. Začátkem týdne se setká s Maříkem, současným českým velvyslancem v Tokiu Tomášem Dubem i bývalým velvyslancem Žebrakovským.

Reklama

Související články

Firmy musí investovat do vzdělání

Nová studie nadnárodní společnosti Accenture Strategy, která byla zveřejněna u příležitosti Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu, upozorňuje, že...

Výběr článků

Načítám