Hlavní obsah

Inovace z výzkumu firem a vědců za více než 30 miliard korun

Právo, Šárka Mrázová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytrý autopilot pro řízení lehkého letounu, nová technika pro rozpoznávání řeči v digitálních aplikacích nebo prototyp optického přepínače, který umožní tisíckrát rychlejší přenos dat. To jsou příklady z 1600 projektů aplikovaného výzkumu za více než 30 miliard korun, které za posledních osm let prošly Technologickou agenturou ČR (TA ČR). Deset miliard vydaly podniky, dvacet miliard stát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pro příští rok chce TA ČR od státu získat o dalších zhruba půl miliardy více než letos.

Společný výzkum firem a vědců

„V roce 2018 se pohybuje naše představa kolem čtyř miliard ze státního rozpočtu, je to nárůst, který kompenzuje výpadek financování Technologické agentury v minulých letech,“ řekl Právu předseda TA ČR Petr Očko na bilanční tiskové konferenci k ročnímu působení ve funkci.

Většina projektů agentury pochází ze společného výzkumu vědců a firem. Vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) uvedl, že je rád, že aplikovaný výzkum plní svůj cíl – aby se orientoval na sektorové potřeby podniků a vyšší podporu inovací v nich.

Cílem Technologické agentury je, aby firmy vkládaly více peněz do výzkumu.
Petr Očko, předseda TA ČR

Celkové výdaje na projekty TA ČR rok od roku rostou. Rozpočet agentury v roce 2011 činil zhruba miliardu, letos vzrostl díky příspěvku státu na 3,6 miliardy korun. Peníze míří na ty projekty, které mají přinést konkrétní výsledek - prototyp, funkční vzorek nebo patent.

Podpora mladých výzkumníků

„Není cílem financovat firemní výzkum, cílem TA ČR je podněcovat soukromé výdaje do výzkumu. Aby firmy vkládaly více peněz do výzkumu. A to se daří,“ tvrdí Očko.

Loni vláda schválila tři nové programy agentury - na podporu mladých výzkumníků, aby se naučili spolupracovat s aplikační sférou, na podporu společenskovědního výzkumu a na podporu aplikovaného výzkumu v energetice, první svého druhu.

Firmy z ČR a Německa digitálními lídry?

Letos bude TA ČR vypisovat rekordní počet veřejných soutěží. „Aktuálně jsme vyhlásili výzvu v programu Delta na spolupráci s Německem v oblasti Průmyslu 4.0,“ uvedl Očko.

Právě podpora digitálních technologií může podle něj průmyslovou výrobu změnit, aby se české a německé firmy v budoucnu staly lídry digitální transformace průmyslu.

Bělobrádkův úřad také jedná o spolupráci s prestižním německým Fraunhoferovým institutem nebo Max Planck institutem. Program Delta podporuje spolupráci českých firem a výzkumných organizací se zahraničními partnery. Má zlepšit přístup týmů z ČR k mezinárodním znalostem a know-how, k zahraničním výzkumným kapacitám a usnadnit pronikání na zahraniční trhy.

Propojení firem s výzkumem má být lepší

Po roce 2020 se také mají snižovat peníze z evropských fondů, proto TA ČR chce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou podepsat memorandum, aby banka podporovala tuzemské malé a střední podniky s inovačním potenciálem. Připravuje také Národní program kompetence, který by měl být klíčovým pro spolupráci firem a výzkumných organizací.

Stát letos dává na výzkum historicky nejvíc peněz - 32,7 miliardy korun, loni to bylo 29 miliard korun. Výdaje soukromého sektoru do vývoje a inovací podle Bělobrádka kontinuálně rostou. Propojení firem s veřejným výzkumem má proto význam, zatím ale podle některých odborníků není tak intenzivní, jak by mohlo být.

Podle studie Vysoké školy ekonomické povede jedna dodatečně vynaložená koruna veřejných výdajů v oblasti výzkumu a vývoje v Česku ke zvýšení produkce o 2,10 koruny a hrubé přidané hodnoty o 0,96 koruny. Dodatečně vynaložená miliarda korun veřejných výdajů na výzkum a vývoj znamená zvýšení zaměstnanosti o 882 osob, dodal vicepremiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám