Hlavní obsah

Málo placení státní zaměstnanci si polepší

Právo, kil

Nepedagogičtí pracovníci v regionálním školství, zaměstnanci v kultuře nebo sociální pracovníci, kteří pobírají podle pravidel nejnižší mzdy, by měli od poloviny letošního roku dosáhnout na vyšší plat. Počítá s tím návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Podle tohoto návrhu by měly být zrušeny nejnižší platové tarify a zaměstnanci by automaticky přešli do vyššího tarifu. Jejich nároková mzda by se tak zvýšila o pět a devět procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Na podpoře návrhu MPSV se v závěru uplynulého roku shodli předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministři financí a kultury společně se zástupci odborů. Podle premiéra by měl návrh MPSV začít platit od 1. července 2017.

„Současných devět stupnic platových tarifů je jedním z důsledků ekonomické situace a stagnace platů zaměstnanců ve veřejných službách a správě v letech 2009 až 2014. Navrhujeme snížení počtu stupnic platových tarifů z devíti na šest, čímž by došlo ke zmírnění výrazných rozdílů v tarifech srovnatelných kategorií zaměstnanců ve veřejné správě,“ vysvětlil první náměstek ministryně práce a sociálních věcí Robert Baxa.

Dodal, že se jedná o jednu z největších změn odměňování státních zaměstnanců za několik posledních let.

Reklama

Související články

Mzdy rostly všem kategoriím zaměstnanců

Letošní vyšší růst mezd byl podle dat, která dlouhodobě vyhodnocuje portál Platy, z pohledu jednotlivých pozic poměrně vyrovnaný. V rozmezí tří až čtyř procent...

Výběr článků

Načítám