Hlavní obsah

Podniky pečují o zdraví svých zaměstnanců

Právo, kil

Důkladnější péče o vlastní zdraví a aktivní životní styl jsou důležité pro stále větší část populace. V době extrémně nízké nezaměstnanosti toho využívají zaměstnavatelé a kromě klasických stravenek začínají nabízet širší škálu benefitů zaměřených na sport a zdraví.

Foto: Novinky

Některé firmy poskytují svým zaměstnancům možnost sportovního vyžití přímo na pracovišti - ilustrační foto.

Článek

Že je tento typ benefitů v kurzu mezi zaměstnanci i zaměstnavateli, potvrzují také statistická data. Podle průzkumu společnosti Benefity jsou jednoznačně nejžádanějšími a také nejvyužívanějšími ty výhody, které jsou zaměřené na oblast zdraví. Preferuje je zhruba 60 procent zaměstnanců.

Následuje rekreace (19 procent), do které se ovšem řadí také benefity zaměřené na sport a péči o zdraví (10 procent). Teprve za nimi následují benefity zaměřené na vzdělávání či kulturu.

Zaměstnanci sport vítají

V nejnovější anketě serveru Profesia.cz respondenti odpovídali na otázku, zda jejich zaměstnavatel podporuje sportovní vyžití. Značná část (45 procent) uvedla, že by takovéto bonusy uvítala, ale jejich zaměstnavatel je bohužel nenabízí.

Téměř čtvrtina (24 procent) lidí uvedla, že mají možnost sportovního vyžití na pracovišti, dalším 15 procentům pak zaměstnavatelé na sportovní aktivity přispívají.

„Nabídka firemních benefitů zaměřených na podporu zdraví a sportování zaměstnanců je stále častější, zejména v posledním roce. Firmy si uvědomují, že podpora aktivní relaxace a péče o zdraví zaměstnanců je přínosná i pro ně, protože přispívá ke snížení nemocnosti a ke zlepšení výkonnosti, navíc mezi lidmi je o tento typ bonusů velký zájem,“ vysvětluje Zuzana Lincová, ředitelka Profesie.cz.

Lékařské prohlídky a rehabilitace

Podle údajů Svazu průmyslu a dopravy se uvedený trend netýká pouze několika vybraných společností. Čtvrtým nejčastěji nabízeným firemním benefitem jsou lékařské prohlídky (poskytuje je 77 procent českých firem) a výjimkou nejsou ani příspěvky na rehabilitace (36 procent) a sport (35 procent).

Některé firmy se rozhodly nejít cestou proplácení výdajů za určité sportovní aktivity, ale poskytují svým zaměstnancům možnosti zdravotní péče, relaxace a sportovního vyžití přímo na pracovišti.

Reklama

Výběr článků

Načítám