Hlavní obsah

Čeští exportéři se učí v USA podnikat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít nové obchodní příležitosti na americkém trhu pomáhá malým a středním českým firmám podnikatelské centrum MeoHub nedaleko newyorského Manhattanu. Využívá ho již pět tuzemských exportérů a stejný počet firem by měl podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karla Havlíčka do New Yorku zamířit ještě letos.

Foto: Profimedia.cz

New York se stal sídlem českého podnikatelského inkubátoru MeoHub.

Článek

Oslovení exportéři z inkubátoru MeoHub se shodují, že americký trh je láká proto, že na tom evropském je už „těsno". Jde o výrobce outdoorového oblečení Bushman, výrobce řídicích systémů Betacontrol, výrobce rukavic Holík International nebo například firmu Therapia, která vyrábí zdravotní židle.

Dostanou tři milióny do vínku

V prvním českém obchodním centru v New Yorku získají firmy na rok podporu zhruba tří miliónů Kč, zázemí moderních kanceláří na Long Islandu i bezplatné poradenství od třetího největšího dodavatele oční techniky na světě, česko-americké firmy Meopta. V jejím areálu také inkubátor sídlí. „Je to moderní zázemí, kde v podstatě každá firma dostává jednu kancelář, k tomu sdílí společnou zasedačku a sklad," popsal Havlíček.

Možnost poradit se se znalci prostředí

Právě možnost poradit se o smlouvách nebo konzultovat problémy s americkými manažery Meopty považuje Havlíček za největší know how. To vše prý usnadní firmám lépe se uchytit. Protože je centrum soukromé a začínající firma neplatí nájemné a služby, získá Meopta opci na 20 procent z nově vzniklé pobočky v USA, pokud ovšem bude mít její expanze výsledky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám