Hlavní obsah

Poradna: Zástup za ženu na mateřské a rodičovské dovolené

Otěhotnění je pro zaměstnankyně většinou velmi radostná zpráva, ovšem zaměstnavatelé mnohdy nejsou příliš nadšeni. Pro ně totiž nastává problém, jak a kým dočasně nahradí chybějícího člena svého pracovního týmu. V dnešní poradně se budeme věnovat tomu, jakým způsobem bývají tyto případy řešeny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Byla jsem zaměstnána na dobu určitou jako zástup za mateřskou dovolenou. Sama jsem po určité době nastoupila na mateřskou a následně na rodičovskou dovolenou. V zaměstnání jsem nahlásila návrat za tři roky. Když byly synovi dva roky, nastoupila zpět do zaměstnání kolegyně, kterou jsem původně zastupovala, a mně zaměstnavatel pracovní poměr ukončil. Je tento postup v pořádku? Nevztahuje se na mě ochranná doba v průběhu mateřské dovolené?

Zástup za zaměstnankyni na mateřské a rodičovské dovolené

Zcela běžně se stává, že zaměstnavatel musí řešit situaci, kdy mu jedna z jeho stálých zaměstnankyň oznámí, že je těhotná a že v brzké době odejde na mateřskou, po níž následuje obvykle rodičovská dovolená. Zaměstnavatel je pak postaven před nelehkou situaci, jakým způsobem má vyřešit problém dočasně chybějící pracovní síly. Obvyklé řešení spočívá v přijetí zaměstnance na dobu určitou jako zástup za zaměstnankyni na mateřské/rodičovské dovolené.

Jak zástup funguje

Jak již bylo naznačeno výše, zastupující zaměstnanec je obvykle přijímán na dočasně uvolněné pracovní místo na dobu určitou, jejíž délka se sjednává na dobu trvání mateřské či rodičovské dovolené původního zaměstnance.

I v tomto případě však platí obecné pravidlo, že pracovní poměr na dobu určitou může být sjednán vždy maximálně na tři roky a maximálně dvakrát zopakován. Pokud by tedy nepřítomnost původního zaměstnance trvala déle než tři roky, pak musí být trvání pracovního poměru zastupujícího zaměstnance po třech letech obnoveno.

Jakmile dojde k návratu původního zaměstnance, pracovní poměr zastupujícího zaměstnance automaticky končí uplynutím doby, na kterou byl sjednán. V tomto případě se neuplatní žádná ochranná doba a nehraje tak roli, že je například zastupující zaměstnanec sám na mateřské nebo rodičovské dovolené.

Ochranná doba (pod kterou kromě mateřské a rodičovské dovolené spadá typicky i dočasná pracovní neschopnost) chrání před jednostranným skončením pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnavatele, a to ještě jen výpovědí z některých důvodů (například z důvodu nadbytečnosti zaměstnance), ne však před skončením pracovního poměru na dobu určitou.

Shrnutí

Ve vašem případě zaměstnavatel postupoval v souladu se zákoníkem práce. Váš pracovní poměr byl vázán na dobu mateřské a rodičovské dovolené zastupované zaměstnankyně a jejím návratem vám poměr skončil. Ochranná doba se na vás v tomto případě nevztahuje.

Odpovídali Ondřej Chlada a Matěj Novák z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Poradna: Jak moc musíme pracovat přesčas?

Všichni dobře víme, kolik času musíme strávit v práci. Pokud nepracujeme na částečný úvazek, standardně to je 40 hodin týdně (v některých případech, např. při...

Výběr článků

Načítám