Hlavní obsah

Brněnská technika láká děvčata do světa počítačů

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prolomit předsudky, že obor informačních technologií není pro dívky vhodný, je hlavním cílem unikátní Letní počítačové školy FIT, kterou na konci prázdnin a v prvním týdnu nového školního roku pořádá Fakulta informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Letní škola je určena pro dívky ve věku od 13 do 19 let.

Foto: Profimedia.cz

Týdenní kurzy každým rokem nabízejí dívkám zvládnutí základů programování.

Článek

„Ženský pohled je v informatických oborech velmi užitečný. Řada velkých firem, jako IBM, Microsoft, Red Hat a jiné, má ve své personální strategii vyrovnávání převahy mužů a zájem o absolventky IT je velký. Jejich nedostatek často řeší rekvalifikací uchazeček bez původního vzdělání v informačních technologiích,“ tvrdí vedoucí letní počítačové školy Jan M. Honzík, duchovní otec celého projektu.

Ženy obecně technika moc neláká

„Přestože počet studujících dívek na naší fakultě mírně roste, stále se obecně ženy věnují technickým oborům méně, než bychom chtěli,“ dodává Honzík.

Týdenní kurzy každý rok nabízejí dívkám vedle zvládnutí základů programování, tvorby webových stránek či zpracování videa a zvuku rovněž velmi zajímavé novinky. Letos si děvčata budou v letní škole pro středoškolačky moci sestavit vlastní digitální hodinky, absolvují kurz fotografování a následného zpracování digitálních snímků a vyzkoušejí si s experty z biometrické laboratoře základy daktyloskopie.

V ceně kurzu je i strava

VUT si za kurz účtuje 400 korun, v ceně je nejen přístup k nejmodernější technice, ale také stravování a v soutěžích mohou děvčata vyhrát atraktivní ceny. Bonusem navíc je pro středoškolačky certifikát, který slouží jako potvrzení pro jejich stávající školu, aby jim kurz započítala jako součást praktické výuky.

Střední školy již po několik let chápou letní počítačovou školu v prvním týdnu školního roku jako součást odborné přípravy a své studentky uvolňuji z výuky. Podrobnosti lze najít na stránkách www.fit.vutbr.cz/holky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám