Hlavní obsah

Pět minut před třetí odpoledne je výkonnost v kancelářích téměř nulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco hodinu před obědem je výkonnost zaměstnanců nejvyšší, uprostřed odpolední části pracovní dne dochází k hromadnému totálnímu kolapsu mozků. Podle rozsáhlých mezinárodních výzkumů je situace nejkritičtější ve 2.55 odpoledne, kdy je produktivita minimální.

Foto: Profimedia.cz

Všichni procházíme vrcholy a propady v úrovni produktivity během pracovního dne.

Článek

Lidé by podle odborníků měli tuto chvíli raději využít k občerstvení, provětrání na vzduchu či ke krátkému rozhovoru u kávy s kolegy.

Na Facebooku je tou dobou plno

A ono se tak také děje. Většina zaměstnanců před třetí odpolední míří na Facebook či jiné sociální sítě, aby zkontrolovala statusy a fotografie přátel. Případně brouzdá ve zprávách na různých informačních portálech. Další plánují večer a vyřizují si soukromé věci. Jiní si dopřejí silnou kávu či kousek hořké čokolády, aby obnovili své síly a mohli ještě aktivně pracovat do skončení směny.

Udržet si stálé mírné tempo

„Všichni procházíme vrcholy a propady v úrovni produktivity během pracovního dne, ale trikem je zůstat v mírném tempu po celý den, namísto kolísání mezi extrémy. Když totiž mají lidé obrovský příval energie a nadšení a hodinu pracují na maximum, pak další dvě hodiny dělají naopak pod své schopnosti. My doporučujeme lidem, aby si dělali pravidelné pětiminutové přestávky během dne,“ uvedl k průzkumu Michael Davies ze společnosti LondonOffices.com.

Nejaktivnější jsme před obědem

Nejproduktivnějším momentem dne je zhruba půl jedenáctá dopolední, na druhém místě z hlediska výkonnosti zaměstnanců je čtvrt na pět odpoledne. Výzkum se opírá o zaměstnance kanceláří a úřadů, kteří pracují zhruba od devíti dopoledne do šesti odpoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám