Hlavní obsah

Informatika je povolání i pro ženy

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vždy v závěru dubna se pravidelně koná den žen v informačních technologiích (IT Girls in ICT Day). Tato globální iniciativa OSN má za cíl zatraktivnit obor informačních a komunikačních technologií ženám. A to zvláště dívkám ve věku 14-18 let, které se rozhodují o svém dalším studiu.

Foto: Archiv Madison PA

Během své návštěvy ve společnosti Cisco se studentky dozvěděly o důležité roli, kterou hrají informační technologie v dnešním světě.

Článek

Akce má také bořit všeobecně zažitou představu, že obor informačních a komunikačních technologií nabízí úspěch jen mužům. Zastoupení žen v IT oboru je totiž v současnosti minimální.

Společnost Cisco v rámci dne žen hostila na 2500 dívek v téměř 80 svých pobočkách po celém světě včetně České republiky. Dala tak dívkám příležitost setkat se s předními odborníky a odbornicemi v oblasti ICT a vidět zblízka to, co jim kariéra v IT může nabídnout.

Důležitost informačních technologií roste

Během své návštěvy ve společnosti Cisco se studentky dozvěděly o důležité roli, kterou hraje ICT v dnešním světě, a měly možnost vyzkoušet si na vlastní kůži moderní technologie, jako je například TelePresence, která byla použita pro setkání s účastnicemi programu dne žen v ostatních částech světa. Setkaly se také s některými úspěšnými ženami, které pracují v rámci společnosti Cisco a jejích partnerů a zákazníků.

Snadné mezinárodní uplatnění

„Technologie fungují stejným způsobem všude na světě, jejich znalost tedy můžete uplatnit jak v Česku, tak v zahraničí, a to snadněji než například právo nebo medicínu. Obor IT dává velkou možnost volby, stále se proměňující dynamickou náplň, práci s inspirativními lidmi, kteří jsou kapacitami ve svém oboru. V neposlední řadě nabízí dobré finanční ohodnocení,“ říká Veronika Štorková, v současnosti úspěšná systémová inženýrka Cisco Systems v Londýně a dodává:

„Dívky by, nejen v IT, měly zůstat dámami a neměly by se snažit kopírovat mužské chování.“

Podíl žen v IT u nás klesá

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu tvořily v roce 2011 ženy v IT pouze půl procenta všech zaměstnanců. Na rozdíl od mužů v IT, kteří mají podíl přes 4 % ze všech zaměstnanců v ČR. Počet žen – odbornic v IT – navíc klesl od roku 1995, kdy jich bylo téměř 20,5 tisíce, až na pouhých 11,5 tisíce v roce 2011.

Dlouhodobý trend nízkého počtu odbornic v informačních technologiích se podepisuje na tom, že mnoho dívek kariéru v IT ani nezváží. Mezi studentkami, jejich rodiči i učiteli panuje nedostatek povědomí o tom, co jim může kariéra v IT nabídnout. A to se Girls in ICT Day snaží změnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám