Hlavní obsah

Národní cenu kvality získaly firmy Grundfos a Sejong

Titul Excelentní firma v letošním ročníku Národní ceny kvality získaly dva podniky, výrobce čerpadel Grundfos a producent výfukových systémů pro auta Sejong Czech. V úterý to oznámili pořadatelé soutěže.

Článek

Ocenění Excelentní organizace obdrží Krajský úřad kraje Vysočina. Titul Perspektivní firma patří poradenské společnosti DC Vision, jako Společensky odpovědná firma byla letos oceněna ČSAD Logistik Ostrava - nákladní divize.

„Pro naši proexportně orientovanou ekonomiku je konkurenceschopnost klíčovým pojmem. Na náročných světových trzích můžeme uspět, jen pokud budou naše výrobky a služby kvalitní, budeme rychle zavádět inovace a poskytovat špičkový servis našim obchodním partnerům,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Slavnostní předání cen se uskuteční v úterý večer ve Španělském sále Pražského hradu.

Udělování ceny kvality má několik kritérií. Podniky a instituce se hodnotí například z hlediska kvality vedení, výsledků, cílů, které chtějí uskutečnit, nechybí ani hodnocení spokojenosti zaměstnanců nebo vztahu k životnímu prostředí.

S účastí v Národní ceně kvality ČR souvisí zavádění modelu excelence EFQM, což je jakýsi návod na optimální řízení firmy, který byl na přelomu 80. a 90. let vyvinut na zakázku předních evropských společností. V současnosti ho využívá 60 procent velkých a středních podniků v Evropě.

Nápad oceňovat kvalitu vznikl v Japonsku 

„Model EFQM dlouhodobě využívá v Evropě přes 30 000 firem. To je asi nejlepším důkazem jeho jedinečnosti a funkčnosti. Zkušenosti navíc ukázaly, že stejně dobře, jako v komerční sféře, funguje model i ve veřejné správě, policii, školství či zdravotnictví,“ uvedl ředitel Národního informačního střediska podpory kvality Jan Taraba.

V Česku se ovšem model EFQM přes všechny pozitivní zkušenosti ze světa i od českých podnikatelů využívá minimálně.

Tradice udělování Národní ceny kvality vznikla v Japonsku v roce 1951. Od roku 1987 se uděluje také v USA, na evropský kontinent bylo ocenění uvedeno v roce 1989.

Centrála společnosti Grundfos sídlí v Dánsku. Firma je největším světovým výrobcem čerpadel, celkem má přes 18 tisíc zaměstnanců. Korejská firma Sejong vyrábí výfukové systémy pro automobily, přičemž klade důraz na využití technologií šetrných k životnímu prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám