Tato zjištění asi příliš nepřekvapí, neboť barmani a barmanky mají alkohol ve svých rukách každý den a na opilost u hostů jsou zvyklí. Při práci navíc kapka alkoholu rozvazuje jazyk a uvolňuje vstřícné chování. Ovšem z dlouhodobého hlediska je pravidelná konzumace nebezpečná a může vést k vážným zdravotním komplikacím a závislosti.

Nejohroženější jsou ženy do 30 let

„Ve srovnání s jinými profesemi je hazardní konzumace alkoholu u osob pracujících v restauracích a barech mnohem vyšší,“ tvrdí švédští sociologové. Podle jejich průzkumu má problém s pitím 63 procent zaměstnanců švédských barů, klubů, restaurací a hospod.

Nejvíce ohroženy jsou pak ženy ve věku osmnáct až devětadvacet let, mezi nimiž hazardní konzumaci alkoholu (častému a nárazovému pití velkého množství lihových nápojů) podlehne 82 procent barmanek a číšnic. Mužů této věkové skupiny je o deset procent méně.

Na vině je tolerance majitelů barů

„Nikoho tohle asi moc nepřekvapí, trendy jsou známy už z minulosti,“ komentoval výsledky průzkumu jeden z autorů sociolog Thor Norström. Podle něj jsou za alkoholismus svého personálu zodpovědní provozovatelé barů a restaurací, kteří nemají konzumaci lihových nápojů u zaměstnanců tolerovat.