Hlavní obsah

Otálením strávíme tři roky svého života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný člověk promarní denně devětašedesát minut odkládáním důležitých činností a jiných povinností. Odborně se tomuto chování říká prokrastinace a podle britských sociologů jí strávíme během života v průměru neuvěřitelné tři roky

Foto: Profimedia.cz

Ženy otálejí častěji než muži.

Článek

.

Každý pátý člověk denně stráví odkládáním toho, co by měl udělat, dvě hodiny. Přitom ženy se prokrastinace dopouštějí častěji než muži, ale rozdíl mezi nimi činí jen devět procent.

Muži většinou přestanou odkládat nezbytnosti s rostoucím věkem. Mezi osmnácti až čtyřiadvacetiletými otálí asi pětašedesát procent mužů, po pětapadesátce už jen každý druhý.

Odkládáme hlavně nepříjemné věci

Lidé ale otálejí i v případě rozchodu. Každý pátý člověk sbírá dva měsíce odvahu na rozchod, o němž přitom vůbec nepochybuje.

„Lidé většinou odkládají činnosti související s akcí, která může vést k důležitým výsledkům. Na psychologické úrovni je odškrtávání věcí na seznamu nezbytností výhodné, protože nám to umožňuje lépe se zaměřit na budoucí úkoly,“ cituje britské psychology list Daily Mail.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám