Hlavní obsah

Ústecký kraj vytvoří stovky nových pracovních míst

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústecký kraj, který je včetně svých příspěvkových organizací největším zaměstnavatelem v regionu a dává práci téměř 20 tisícům lidí, plánuje vytvořit 480 nových pracovních míst.

Foto: Profimedia.cz

Ústecký kraj platí za nejvíc postižený nezaměstnaností už od 90. let.

Článek

Jde o první konkrétní krok vycházející z Ústeckého programu zaměstnanosti 2020, který si klade za cíl snížit míru nezaměstnanosti v kraji na republikový průměr.

Využít všech možností

„Je potřeba hledat a využívat všechny možnosti, jak lidem umožnit pracovat na místech, kde je to potřeba. Pokud se nám tento záměr podaří uskutečnit, bude to znamenat nejenom snížení nezaměstnanosti v našem kraji, ale také dáme ostatním návod, jak vytvořit nová pracovní místa. Navíc ušetříme státnímu rozpočtu téměř šest miliónů korun ročně,“ uvedla hejtmanka kraje Jana Vaňhová (ČSSD).

Ušetříme státnímu rozpočtu téměř šest miliónů korun ročně
Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje

Při zpracování Ústeckého programu zaměstnanosti 2020 získal kraj reálné požadavky na zřízení pracovních míst v příspěvkových organizacích, jejichž je zřizovatelem. Celkem své požadavky předložilo 20 organizací z oblasti sociální a zdravotní péče (představa více než 70 míst), 85 škol a školských zařízení (více než 380 míst) a 10 organizací z oblasti kultury (přibližně 20 míst).

Nejde o sezónní práce

„Jde o profese jako sociální pracovník, rehabilitační pracovník, údržbář, pečovatel, fyzioterapeut, zahradník, asistent pedagoga, lektor, domovník, vrátný, řemeslné obory, uklízeč a různé pomocné profese. Ve většině se jedná o dlouhodobá pracovní místa, nikoli o sezónní práce,“ upřesnil mluvčí kraje Zdeněk Rytíř.

Kromě Evropského sociálního fondu hodlá kraj najít peníze na nová místa v programu aktivní politiky zaměstnanosti, kdy stát zaměstnavatelům i uchazečům poskytuje příspěvky. Vedení kraje chce proto oslovit všechny příslušné úřady práce.

Ústecký kraj platí za nejvíc postižený nezaměstnaností už od 90. let. Míra nezaměstnanosti byla v dubnu 13,2 procenta, to znamená, že v kraji nyní hledá práci 57 515 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám