Hlavní obsah

Až třetina lidí se po příchodu ze zaměstnání věnuje další práci

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba dvě třetiny lidí dokáží po příchodu ze zaměstnání relaxovat, ať už aktivním způsobem, nebo formou pasivního odpočinku. Zbylá třetina nevěnuje relaxaci po práci dostatek prostoru. Jednou z příčin může být fakt, že určitá část české populace nevystačí s jedním příjmem.

Foto: Profimedia.cz

Třetina lidí uvedla, že po příchodu ze zaměstnání volí pasivní odpočinek či nicnedělání.

Článek

Dotazování mezi více než dvěma tisícovkami uživatelů internetového portálu Prace.cz potvrdilo, že Češi jsou nejen pracovití, ale umí i odpočívat. Alespoň pokud tomu podmínky přejí.

Třetina respondentů (33 %) uvedla, že si po příchodu ze zaměstnání vůbec nelámou hlavu s tím, co po zbytek dne dělat, a volí pasivní odpočinek či nicnedělání. Další pětina (19 %) z oslovených se po práci věnuje aktivnímu odpočinku - sportu nebo pobytu v přírodě. 14 % lidí volí pro chvíle volna společný rodinný program. Zbylá třetina (34 %) se i po dni v zaměstnání věnuje další práci.

Život není jen o práci

„Zjištění, že většina lidí relaxaci po práci nezanedbá, je velmi pozitivní. Je dobře, že si lidé uvědomují, že jejich život není pouze o práci. Skutečnost, že zhruba třetina lidí podle svého vyjádření ani po dni v zaměstnání neodpočívá, může být dána více okolnostmi. Ve větších městech je o něco vyšší podíl lidí, kteří se intenzivněji věnují rozvoji své kariéry a obětují tomu i část svého soukromí. Nezanedbatelnou část však tvoří také lidé, kteří jednoduše nevystačí s jedním příjmem, a proto mají druhé zaměstnání,“ uvedl Tomáš Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která portál Prace.cz provozuje.

Loni měla druhé zaměstnání čtvrtina dotázaných

Tento fakt doložil také průzkum Prace.cz z října loňského roku mezi zhruba šestnácti sty uživateli. Ukázal, že na 24 % oslovených má kvůli problémům s rodinným rozpočtem dvě zaměstnaní a dalších 61 % by vylepšení bilance příjmem z druhého zaměstnání uvítalo. Pouze 15 % lidí podle tohoto průzkumu pohodlně vystačí s jedním platem.

„Ovšem i mezi lidmi s více než jedním zaměstnáním se najde celá řada těch, kteří si na odpočinek po práci dostatek času vyhradí. Někteří lidé však mají v povaze neustálou činorodost, takže ve volné chvíli místo odpočinku raději vyrazí zvelebovat zahradu nebo dům,“ doplnil Dombrovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám