Hlavní obsah

Největší zájem je o profese řidičů, kuchařů a prodavačů

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobě mají v Jihočeském kraji zaměstnavatelé zájem o kuchaře, řidiče mezinárodní dopravy a prodavače. Žádané jsou také strojírenské profese – nástrojař nebo brusič.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z nejpoptávanějších profesí v Jihočeském kraji jsou kuchaři.

Článek

V rozhovoru pro deník Právo to uvedl Jiří Beran z Úřadu práce v Českých Budějovicích. „Tato struktura nejpoptávanějších profesí se příliš nemění,“ poznamenal Beran.

Čtvrtinu tvoří padesátníci

Nejvíce lidí, kteří přicházejí na úřad práce, jsou ti starší 50 let. Těch je jen na Českobudějovicku 24,3 procenta. Druhou vysoce ohroženou skupinou jsou absolventi a mladí lidé do 24 let. I zde se číslo pohybuje kolem 20 procent.

Mezi nejohroženější oblasti z pohledu nezaměstnanosti jsou příhraniční okresy Prachaticko, Jindřichohradecko a Českokrumlovsko, i když zde převládají sezónní profese, které nezaměstnanost ovlivňují tak, že v letních měsících Českokrumlovsko i Prachaticko naopak vykazují nejnižší míru nezaměstnanosti.

Prognózy jsou nejasné

Odhadovat míru nezaměstnanosti v Jihočeském kraji v roce 2012 je podle Berana složité. Při porovnání závěru roku 2011 se závěrem roku 2010 byla nezaměstnanost v kraji o jedno procento nižší (7,5 procenta v roce 2011 – 8,5 procenta v roce 2010) a také bylo o asi 200 volných pracovních míst více.

„Z tohoto pohledu je minimálně startovací čára pozitivnější než před rokem. Na druhou stranu v souvislosti s ekonomickými informacemi, které každý z nás zná, je otázka, jak se vše bude dál vyvíjet,“ konstatoval Beran.

Pokud nepromluví do trhu práce výrazná změna, bude ještě v lednu a možná i v únoru nezaměstnanost stoupat, pak by měl přijít jarní pokles i v souvislosti s nabídkou sezónních prací.

Reklama

Výběr článků

Načítám