Hlavní obsah

Nejhodnotnější benefity: další volno navíc a služební auto k soukromým účelům

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci nejvíce oceňují benefity v podobě volna navíc, nejhodnotnější je pro ně pět až šest týdnů dovolené, ale také služební automobil i k soukromým účelům. Vyplývá to z výsledků studie Salary & Benefits Guide 2010-2011 společnosti Robert Half.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Průzkum ukázal, že firmy i vloni omezovaly některé benefity průřezově ve všech sledovaných oborech. K jejich odebírání však nedocházelo v takové míře jako v roce 2009. Mezi nejčastěji odebrané výhody patřily jazykové kurzy a 13. platy,“ uvádí Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half v České republice.

Ve srovnání s předchozími lety stále vzrůstá hodnota volného času. Tento trend se projevuje jak u manažerů, tak u specialistů na juniorních pozicích napříč všemi sledovanými obory.

V současné době je ceněno především více volna a možnost využití pružné pracovní doby či práce z domova, a to na úkor odborného vzdělávání.

Šest týdnů volna, to je hit

Týden volna navíc se objevuje v nejhodnotnějších benefitech prakticky ve všech sledovaných oborech. Pět týdnů dovolené v současné době zaměstnavatelé svým zaměstnancům již běžně dopřávají, jedná se o nejčastěji poskytovanou výhodu vůbec.

Stále výš do top 10 nejvyhledávanějších benefitů ovšem proniká dovolená v délce šesti týdnů. Reálně ji však zatím poskytuje jen minimum zaměstnavatelů. Obdobně je to v případě možnosti práce z domova – home office, kdy rostoucímu zájmu zaměstnanců o tuto výhodu zatím neodpovídá nabídka benefitů většiny společností v ČR. Naopak velmi oceňovaná pružná pracovní doba se zároveň řadí i mezi pět nejčastěji nabízených výhod.

Klesá zájem o vzdělávání

Oproti předchozím rokům na úkor dovolené navíc poklesl zájem zaměstnanců o odborné vzdělávání a jazykové kurzy. Tyto výhody se do žebříčku pěti nejhodnotnějších benefitů zařadily pouze u specialistů v oblasti financí a účetnictví.

Nejrozšířenějšími benefity napříč všemi obory jsou dlouhodobě stravenky, pět týdnů dovolené a občerstvení. Řada firem svým zaměstnancům poskytuje také služební notebook a mobilní telefon. Podle Křížka si už ovšem zaměstnanci na tyto výhody zvykli a přestávají je považovat za významné benefity.

Reklama

Výběr článků

Načítám