Hlavní obsah

Jazyky nepotřebujeme, míní polovina mladých z učilišť a odborných škol

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina mladých českých řemeslníků je přesvědčena, že se obejde bez cizích jazyků. Tento názor je široce rozšířený na učilištích a odborných středních školách.

Foto: Jiří Mevald, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dostatečnou motivací zřejmě není ani fakt, že už v květnu příštího roku se pro Čechy konečně otevře i německý a rakouský trh práce. Nezaměstnanost absolventů učilišť přitom v Česku podle jednotlivých oborů dosahuje až 40 %.

Kohoutek opraví, ale nepojmenuje

„Udělali jsme si několik sond mezi studenty vybraných učňovských oborů, které potvrdily, že stále téměř polovina z nich bohužel často nemá jasno v otázce, zda by měl instalatér nebo truhlář umět cizí řeč. Podle jejich názoru je důležité, že jeden opraví kohoutek a druhý vyrobí polici. A k tomu přece nepotřebují vědět, jak se řekne těsnění nebo borovice,“ říká Pavel Brejcha z Nakladatelství Fraus.

Důležité přitom není, aby se dvacetiletý truhlář nebo dejme tomu padesátiletá účetní mohli úspěšně pokoušet o vlastní překlad Shakespearových sonetů. Kromě ryze odborných výrazů jim často stačí naučit se pár frází, které možná použijí poprvé a naposled u přijímacího pohovoru.

Nové požadavky, nové učebnice

Proto vznikají učební texty, které opouštějí tradiční postupy a zaměřují se ryze prakticky. V nakladatelství Fraus například vznikla původní řada učebnic němčiny pro učňovské obory

pod názvem Deutsch für deinen Job. Na trh byla uvedena v letošním roce, zahájila ji učebnice pro obor gastronomie. Navazuje na obdobně koncipované publikace v angličtině uvedené v roce 2009.

„Zájem o němčinu obecně stoupá, potvrzují to zejména jazykové školy působící v příhraničních oblastech,“ potvrdila Andrea Křížková, předsedkyně Asociace jazykových škol, jež připouští, že tento zájem může souviset s vyšší možností pracovního uplatnění.

Česko kuchaře nechce, Evropa je hledá

Nejpostiženějšími obory z hlediska nezaměstnanosti absolventů jsou podle květnové zprávy ČTK gastronomie, hotelnictví a turismus. Z celkového počtu 27 tisíc nezaměstnaných absolventů je kuchařů a číšníků téměř 3500.

Přitom právě v databázi zaměstnání evropského portálu pracovní mobility Eures převažují nabídky z této oblasti – například v Německu poptávají 51 pracovních míst, z toho je 14 přímo z gastronomie a hotelnictví.

Prostřednictvím portálu mimo jiné hledá vyučeného kuchaře – specialistu na českou kuchyni – hotel v Baden-Badenu. Jenže pouze česky se v zahraničním hotelu ani o české kuchyni nedomluvíte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám