Hlavní obsah

MPO: V Česku za rok přibylo téměř 6000 zahraničních živnostníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cizinců, kteří v České republice podnikají na živnostenský list, za poslední rok přibylo téměř šest tisíc. V pololetí jich v tuzemsku takto působilo zhruba 89 500. Proti konci loňského roku se jejich počet zvýšil o skoro 1700. Vyplývá to ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Nejvíce podnikajících cizinců pochází z Vietnamu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na konci letošního června v Česku živnostenské oprávnění mělo 34 542 Vietnamců. Jenom těsně je následovali Ukrajinci s 27 977 oprávněními. Třeba Němců přitom v České republice na "živnosťák" v pololetí podnikalo pouze 1469.

Živnostenský list slouží jako pojistka při ztrátě zaměstnání

Poměry v zastoupení občanů jednotlivých států mezi živnostníky se v čase příliš nemění. Podle vládní zprávy o nelegálním zaměstnávání cizinců za rok 2009 přitom někteří cizinci vnímají zisk živnostenského oprávnění jako pojistku pro případ, že ztratí práci.

V řadě případů se podle zprávy také jedná o účelový krok a cizinci žádnou podnikatelskou činnost nevyvíjejí, nýbrž jako obchodní vztahy vykonávají běžnou zaměstnaneckou práci. V poslední době se tak ozývají hlasy, aby byly živnostenské listy udělovány podle přísnějších podmínek. Například minulý týden se tak vyjádřil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Zpřísnění podmínek by musela prosadit tři ministerstva 

Pokud by se však k nějakému legislativnímu zpřísnění podmínek mělo přistoupit, musela by se na jeho přípravě podílet hned tři ministerstva - práce a sociálních věcí, vnitra a průmyslu a obchodu. "MPO si dokáže představit některé změny v režimu udělování živnostenských oprávnění, je však potřeba najít variantu, na které se shodnou všechny zainteresované resorty," sdělil Matyáš Vitík z tiskového odboru MPO.

Reklama

Výběr článků

Načítám