Hlavní obsah

Peníze z globalizačního fondu dostane Unilever nejdříve v září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce potravin a spotřebního zboží Unilever, který jako první z Česka podal u Evropské komise žádost o dotaci na podporu svých propuštěných zaměstnanců, se peněz zřejmě dočká nejdříve v září. O peníze z Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci, takzvaného globalizačního fondu, požádala firma 25. března.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Evropská komise podle MPSV žádost přijala a vyžádala si drobná doplnění informací. "Vyřízení žádosti je složitá procedura, trvá cca šest až devět měsíců," uvedla mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Štěpánka Filipová. Lze proto podle ní předpokládat, že žádost bude vyřízena nejdříve ve druhém pololetí 2010. Záležet bude na celkovém počtu žádostí.

Britsko-nizozemská společnost Unilever loni informovala, že v tuzemsku uzavře svůj závod v Nelahozevsi na Mělnicku se 634 zaměstnanci. Úplné ukončení provozu firma plánovala na druhé čtvrtletí letošního roku. Pro propuštěné zaměstnance připravila řadu aktivačních opatření, která financuje z vlastních prostředků. Zároveň požádala MPSV, aby jménem ČR podalo žádost o poskytnutí 12 miliónů Kč z globalizačního fondu. Podle MPSV chce ovšem Unilever připravená opatření realizovat i v případě, že z EU příspěvek nedostane.

Fond byl původně určen pro zaměstnance podniků, které propouštěly více než 1000 lidí. V dubnu loňského roku ale Evropská unie rozšířila podporu i na podniky propouštějící 500 zaměstnanců a na propouštění z důvodů krize, nikoliv přesunu výroby. Toho nyní mohou využít i české firmy. Podle dřívějšího vyjádření ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky mají Unilever následovat v podání žádosti i další firmy. Které to budou, však MPSV neupřesnilo.

Na peníze z globalizačního fondu však zřejmě nedosáhne krachující Oděvní podnik Prostějov. Firma sice na konci dubna propustila asi 600 lidí, podle pátečního vyjádření místního úřadu práce ale pro čerpání peněz nesplňuje základní podmínku. Tou je právě světová hospodářská krize jako důvod propouštění, podle prostějovského úřadu práce ale za krachem podniku stojí selhání jeho vedení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám