Hlavní obsah

Berlínská politička chce, aby nezaměstnaní dohlíželi na psí trus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

S netradičním návrhem, jak snížit nezaměstnanost v německém hlavním městě a zároveň znečištění veřejných prostor, přišla berlínská politička Claudia Hämmerlingová. Lidé pobírající dávky v systému Hartz IV by podle ní měli dohlížet na ulicích, zda majitelé psů po svých miláčcích uklízejí výkaly, kterých se každý den v Berlíně nahromadí 50 tun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Podle představ berlínské političky by nezaměstnaní měli místo pobírání dávek kontrolovat za řádnou odměnu řádné uklízení psích exkrementů.

Článek

Její nápad ale narazil na vlnu nesouhlasu.  "To, co leží na chodnících a ulicí, je odporné. Veřejné prostory by už neměly být používány jako záchod," zdůvodnila svou ideu podle deníku Bild. "Místo placené nezaměstnanosti by lidé měli pracovat ve veřejné službě," doplnila politička Zelených, která se v berlínském zemském sněmu zaměřuje na problematiku dopravy a ochrany zvířat a v minulosti na sebe upozornila například návrhem na zavedení "řidičáků na psy".

Tito "kontroloři trusu", jak je překřtila německá média, by podle ní měli být na svou práci vyškoleni a pobírat za ni řádný plat. Na každý berlínský okrsek by jich připadalo 20.

Taková myšlenka ale příliš nenadchla organizace na pomoc nezaměstnaným. "Je to absurdní a pohrdá to lidmi," kritizoval návrh berlínské poslankyně mluvčí zájmového uskupení Fórum nezaměstnaných Německa Martin Behrsing. "Nezaměstnaní nyní klesli na úroveň psích exkrementů, které mají kontrolovat," dodal.

Politika, nebo výsměch lidem?

Za svůj politický příspěvek si Hämmerlingová vysloužila také uštěpačné komentáře v německém tisku. "To není žádná politika, nýbrž pokračující výsměch lidem, který vždycky politiky napadne jako první, když jde o špinavou práci," glosoval její návrh komentátor deníku Frankfurter Rundschau.

Pochopení nenašla ani u stranických kolegů. Veřejně se od jejích vyjádření distancoval předseda frakce Zelených v berlínském sněmu Volker Ratzmann, podle něhož názory Hämmerlingové nekorespondují s politikou strany ani poslaneckého klubu Zelených.

Systém Hartz IV, zavedený vládou sociálních demokratů a Zelených v roce 2005, snížil a zkrátil podporu v nezaměstnanosti a nutí nezaměstnané přijímat i hůře placenou práci, jinak jim hrozí, že o část peněžité pomoci přijdou.

V Německu se v současnosti debatuje o reformě tohoto systému, který je podle některých ekonomů a politiků nadále příliš štědrý a nemotivuje nezaměstnané k práci, což bylo jeho původním smyslem.

Reklama

Výběr článků

Načítám