Hlavní obsah

Zaměstnavatelé využívají benefity k úsporám i jako páku při snižování platů

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnaneckých benefitů loni ve firmách ubylo až o 40 procent. Vyjádřeno penězi může jít až o desetitisíce korun za rok. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila ve středu česká pobočka společnosti Robert Half International.

Článek

I když tedy podle oficiálních statistik v loňském roce navzdory krizi stále ještě rostly průměrné mzdy, faktické ohodnocení za práci se už ve skutečnosti snižovalo.

Škrtaly se jazykové kurzy i 13. platy

Jako první vzaly za své jazykové kurzy a 13. platy. „Prozíravější zaměstnavatelé už dříve zavedli místo třináctých platů bonusy vázané na výsledky firmy, a protože ty byly loni objektivně horší, nemuseli je vyplácet,“ vysvětlil ředitel Robert Half Česká republika Aleš Křížek.

Dalším benefitem, který v mnoha případech padl za oběť krizi, byl příspěvek na stravenky. Jeho maximální výše uplatnitelná jako daňový odpočet je 55 % z nominální hodnoty těchto poukázek. Při průměrné ceně stravenky 70 Kč, kterou udávají poskytovatelé těchto služeb, a obvyklém počtu 20 odebraných poukázek měsíčně tak mohli zaměstnavatelé ušetřit za rok na každém pracovníku zhruba 8000 korun.

Jako může snížení platu zachránit rodinu

Podle Křížka se ale systém nabízených benefitů osvědčil i jako prostředek k vyjednávání o snížení základní mzdy. „Manažeři, kteří už museli propustit nebo navrhnout na propuštění některé své podřízené, si uvědomili, že nakonec dojde i na ně,“ říká Křížek.

Než by opustili firmu a hledali v těžkých časech jiné uplatnění, přistoupili často na nižší plat například výměnou za rozšířenou možnost pracovat z domova. Po letech konjunktury, kdy často neznali nic než práci a trpěla tím jejich rodina, teď tímto způsobem znovu upevňují své domácí zázemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám