Hlavní obsah

Kvůli krizi nechtějí děti na sklářské a strojírenské školy, roste zájem o stavařinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli ekonomické krizi není zájem o sklářské a strojírenské školy, dětem se nechce do oborů, které se nyní jeví jako neperspektivní. Nárůst počtu uchazečů naopak zaznamenávají v potravinářství a stavebnictví. Propouštění také přivedlo do škol a rekvalifikačních kurzů víc dospělých. Shodují se na tom odborníci na vzdělávání.

Článek

"Školy jsou zoufalé, protože se jim tam opravdu nikdo nehlásí," uvedl na adresu sklářských škol Jiří Vojtěch z Národního ústavu odborného vzdělávání. Ve Světlé nad Sázavou nenastoupil v září do sklářských oborů ani jeden žák, diskutuje se i o zrušení nejstarší evropské sklářské školy v Kamenickém Šenově. [celá zpráva]

Podle Vojtěcha klesl i zájem o strojírenské obory, protože strojaři a dělníci ve velkých továrnách byli první na řadě, když se v předchozích dvou letech začalo kvůli ekonomické krizi propouštět.

Roste prý naopak zájem o stavební a potravinářské obory. "Útlum se tam tak rychle neprojeví," řekl Vojtěch s tím, že tyto školy hlásí víc uchazečů navzdory slabým populačním ročníkům. Do roku 2013 se však počet dětí hlásících se na střední školy zmenší asi o třetinu, školy proto budou muset hledat žáky i mezi dospělými.

Některé střední školy se proto už nyní snaží přeměnit na centra celoživotního vzdělávání, kde by dospělým lidem nabízely dodělání maturity či rekvalifikaci. Za poslední čtyři roky se také téměř zdvojnásobil počet lidí starších 30 let, kteří se hlásí na vysoké školy. Častěji si přitom vybírají soukromé školy, které většinou nevyžadují přijímací zkoušky a mnoho oborů umožňují studovat dálkově.

"Zaměstnanci si stále více uvědomují, že pokud chtějí povýšit a získat lépe placené místo ve svém vysněném oboru, bez dalšího studia to brzy nebude možné," upozornil třeba prorektor soukromé Vysoké školy obchodní Jan Lajka. O doplnění vysokoškolského vzdělání prý mají zájem taky lidé, kteří sice práci neztratili, ale bojí se konkurence mladších kolegů. Ti totiž většinou ovládají cizí jazyky a mají zkušenosti ze zahraničí, což jsou právě ty věci, které starším pracovníkům chybí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám