Hlavní obsah

Ve světelských sklárnách se v říjnu rozjede první pec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světlá nad Sázavou

První sklářská pec ve světelských sklárnách bude fungovat od začátku října. V prvních dnech se bude jednat o zkušební provoz, naplno výroba poběží od 5. října, řekl nový majitel závodu Lubor Červa. Výroba bude obnovena skoro přesně rok poté, kdy byly pece ve Sklu Bohemia zastaveny kvůli zadlužení.

Foto: Chris Helgren, Reuters

K obnově výrovy dojde ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou již počátek října

Článek

Firma s novým názvem Crystalite Bohemia už zaměstnává 74 lidí, zkraje příštího měsíce nastoupí další stovka pracovníků. V závodě, který v minulém roce dával práci 1200 lidem, jsou čtyři sklářské pece. Nejprve budou zprovozněny nejmodernější technologie - jedna pec a tři výrobní linky. "Pec už je temperovaná," podotkl Červa. Díky tomu, že se už společnosti podařilo zajistit zakázky na několik měsíců, měla by být další sklářská pec zprovozněna v listopadu. V podniku by tak vzniklo dalších 80 pracovních míst, uvedl majitel.

Na obnovení výroby čeká netrpělivě celé město, protože po loňském krachu skláren nezaměstnanost ve Světlé stoupla až ke 20 procentům. Koncem letošního srpna bylo v regionu bez práce přes 1000 lidí, na jedno volné pracovní místo jich připadalo 116. "Prakticky do roka a do dne se splnila naděje, že se sklárny rozjedou. Sice v menším rozsahu, ale s tím se počítalo," řekla světelská starostka Lenka Arnotová.

Sklárny ve Světlé byly před krachem součástí české sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Zaměstnancům zkrachovalá společnost stále dluží několik měsíčních platů a odstupné. Výplatu náhrady ve výši tří měsíčních platů jim nyní díky novele insolvenčního zákona poskytuje havlíčkobrodský úřad práce. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám