Hlavní obsah

Stát zatím nepřevezme odškodňování zaměstnanců za pracovní úraz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stát zatím nepřevezme od dvou komerčních pojišťoven odškodňování zaměstnanců za pracovní úraz a nemoc z povolání. Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona, která odkládá účinnost zákona o zdravotním pojištění zaměstnanců o tři roky. Nový systém úrazového pojištění tak začne platit až od 1. ledna 2013.

Foto: Jan Černý, ČTK

Agendu pracovních úrazů má od pojišťoven převzít Česká správa sociálního zabezpečení.

Článek

Nyní zaměstnavatelé platí úrazové pojištění jedné ze dvou pojišťoven určených zákoníkem práce - Kooperativě nebo České pojišťovně. Situaci již dříve kritizovala Evropská unie, která navrhla dvě možná řešení - buď do systému zahrnout všechny pojišťovny, nebo převést pojištění na stát.

Podle schváleného návrhu by agendu měla převzít Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky ale ČSSZ není schopna do půl roku převzít od obou komerčních pojišťoven agendu, protože by to vyžadovalo přijetí a proškolení stovek nových zaměstnanců.

Proti odložení byli komunisté a ČSSD

Proti odložení účinnosti zákona vystupovali ve sněmovně komunisté, v senátu ČSSD. Podle nich za to, že ČSSZ není připravena převzít úrazové pojištění zaměstnanců, může Šimerkův předchůdce Petr Nečas (ODS), který prý pro včasné zavedení nového systému neudělal dost. Podle odpůrců odkladu tak ze současného stavu těží především obě komerční pojišťovny.

Podle původního návrhu zákona, přijatého v minulém volebním období poslanci, schváleného senátory a poté v květnu 2006 podepsaného prezidentem Václavem Klausem, měl nový model fungovat již od ledna 2008. Zákonodárci i Klaus však v roce 2007 odložili platnost úpravy do ledna 2010 na návrh tehdejšího kabinetu Mirka Topolánka (ODS), který chtěl znovu otevřít debatu o tom, jaký systém úrazového pojištění vlastně zvolit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám