Hlavní obsah

Tuzemští zaměstnanci tráví pětinu pracovní doby zábavou

– Praha

Češi stráví v průměru pětinu 8,5hodinové pracovní doby zábavou. Pro svého zaměstnavatele pracují maximálně sedm hodin a zbytek pracovní doby nejčastěji tráví na sociálních sítích nebo hraním počítačových her. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky sdělila společnost truconneXion.

Foto: Milan Malíček, Právo

Solitare už v pracovní době tolik neletí. Vedou online hry.

Článek

 "Osobně vidím největší nešvary v používání sociálních sítí a komunikačních nástrojů typu ICQ nebo Skype. Zaměstnanci věnují nepracovní komunikaci překvapivě velkou část pracovní doby. V podstatě je to stejné, jako kdyby každý den minimálně hodinu a půl seděl u jejich stolu kamarád, se kterým si vyprávějí své zážitky z víkendu nebo dovolené," uvedl ředitel pro strategický rozvoj společnosti truconneXion Robert Kleiner.

Po dlouhou dobu vedla tabulku odpočinkových aplikací karetní hra Solitaire. V roce 2007 ji zastínily online strategické hry typu Travian a návrat karet se neočekává ani letos. Letošní prim drží sociální sítě typu Facebook. Vzhledem k tomu, že na nejpopulárnější světové síti má profil už přes milion Čechů, tráví tam čas i drtivá většina zaměstnanců v kancelářských profesích.

Solitaire už neletí

Klasický Solitaire byl podle průzkumu oblíbený především mezi asistentkami a úředníky. Experti v IT odděleních, kteří si mohou hry sami nainstalovat, dávají přednost "střílečkám" a strategickým hrám. Online hry pak hraje přes 70 procent všech hráčů v pracovní době. Mimo strategických týmových her typu Travian to jsou zejména krátké tematické hry na jedno zahrání. Za nimi následují jednoduché společenské a karetní hry, třeba poker.

Tlak na omezení nákladů v období ekonomické krize stoupá. Jednu z nejvyšších rozpočtových položek každé firmy totiž tvoří náklady na zaměstnance, a tak majitelé firem stále více sledují jejich vytíženost. Kvůli hraní her v pracovní době a brouzdání po internetu musely desítky lidí opustit například kopřivnickou Tatru nebo ostravský magistrát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám