Hlavní obsah

Ministerstvo dopravy hledá firmy pro evropský vesmírný program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo dopravy hledá české firmy, které by byly schopné zapojit se do kosmických projektů v rámci Evropské vesmírné agentury (ESA). České technologické firmy by mohly získat z ESA zakázky zhruba za šest milionů eur (160 miliónů Kč) ročně. Uvedli to zástupci úřadu na tiskové konferenci.

Článek

"U kosmických technologií je největší přidaná hodnota," uvedl vládní zmocněnec pro kandidaturu ČR na sídlo navigačního systému Galileo Karel Dobeš. Podle něj by mohl zisk firem z kosmických projektů činit až deset procent. Další výhodou prý je přístup českých firem k nejmodernějším technologiím, ke kterým se nečlenské země ESA nemohou dostat.

Smlouvu o přistoupení České republiky k ESA podepsal premiér Mirek Topolánek počátkem července, dokument ještě musí schválit parlament a podepsat prezident. V souvislosti s tím uspořádalo MD dnes takzvaný Space Industry Day, což je setkání zástupců českých firem s největší evropskou společností zabývající se výzkumem vesmíru, EADS Astrium.

Právě spolupráce s firmou Astrium je podle Dobeše nejlepší cesta, jak se dostat k evropským kosmickým zakázkám. Dnešního setkání s finančním ředitelem Astria Thomasem Müllerem se zúčastnilo zhruba 60 českých firem. Podobné setkání, tentokrát s představiteli druhé největší evropské firmy Thales Alenia, chystá MD za několik týdnů.

"V České republice už je nyní velmi dobrá průmyslová základna," řekl Müller. "Dnes chceme zjistit, v čem můžete být konkurenceschopní," dodal. Kromě firem je prý pro Astrium důležitá také spolupráce s univerzitami. České firmy by se mohly například podílet na dodávkách dílů pro satelity chystaného navigačního systému Galileo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám