Hlavní obsah

Neefektivní plánování je vstupenkou do světa stresu

Kariéra, E. Straka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny, kdy člověk přebíhá od jedné činnosti k druhé, dělá všechny najednou a ani jednu pořádně, zažil už zřejmě každý. Je fakt, že někdy člověk nestíhá plnit své povinnosti i když si jinak svou práci organizovat umí, například, když musí zastat práci za absentujícího kolegu. Většinou je ale za neustálým shonem a stresem z nesplněných úkolů jen neznalost efektivního plánování práce.

Článek

Základním předpokladem pro úspěšné zorganizování práce je dobrá příprava. Když se zanedbá, dokončení práce může trvat mnohonásobně déle, než se počítalo. Nelze ale tvrdit, že úspěšné organizování práce spočívá jen v důkladné přípravě. Ta by neměla by to vést k vytváření nějakých fixních časových rozvrhů.

Pokud si člověk ráno sepíše podrobný harmonogram a vyčlení si na každou práci tolik a tolik času, není nic divného, když večer s podivem zjistí, že svůj rozvrh nedodržel. Vtip je v tom, že žádná činnost, zejména např. kreativní, se nedá naplánovat na minutu přesně, vždy je nutno počítat s mimořádnými okolnostmi.

Neodkládejte, co nemusíte

Před započetím jakékoliv činnosti by si měl člověk stanovit jasný cíl a za každou cenu se snažit ho dosáhnout. Soustředit se a nenechat se ničím a nikým rozptylovat, natož odbíhat dělat něco jiného. A své povinnosti - ať jsou sebevíc nepříjemné a nudné - odkládat, podle hesla „co se může udělat dnes, může se udělat i zítra.“

Je totiž třeba si uvědomit, že za vás nikdo nic neudělá. Pokud přece ano, jen těžko se dá předpokládat, že to bylo dobrovolně. A něco takového mezilidským vztahům na pracovišti zrovna moc neprospívá.

Pořádek není jen pro "pro blbce"

Efektivitě práce napomůže i pracovní prostředí. Pokud je uklizené a přehledné, je pro práci mnohem vhodnější, než pracoviště pohřbené pod nejrůznějšími pozůstatky činností minulých. Sice se říká, že pořádek je pro blbce, protože inteligent zvládá chaos, ale neplatí to vždy.

Například v případě, že se šéf dožaduje bleskového doručení vypracované zprávy. Dotyčný inteligent sice ví, že ji má hotovou, ale nedokáže ji rychle najít. A když konečně uspěje, docela dobře se může stát, že bude v „salátovém vydání“ a poznamenaná stopami desítek hrnků ranních káv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám