Hlavní obsah

Nezaměstnanost na Slovensku klesla na nové minimum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v dubnu snížila na nové minimum 7,38 procenta z březnových 7,59 procenta. Uvedlo to dnes slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Jiná metodika vykazuje čísla sice vyšší, ale i tak na nejnižší úrovni od roku 1994. A to vše i přes skutečnost, že se na Slovensku nachází několik okresů, kde míra nezaměstnanosti přesahuje 25 procent.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Slovenská ekonomika směřuje k rychlejšímu přechodu na Euro i díky klesající nezaměstnanosti.

Článek

V meziročním srovnání klesla míra nezaměstnanosti o 1,12 procentního bodu. Nejvyšší míru nezaměstnanosti, více než 25 procent, měly v březnu podobně jako v předchozím měsíci okresy Rimavská Sobota a Revúca, které leží na jihu středního Slovenska. Tradičně nejnižší byla nezaměstnanost v Bratislavě.

Počet lidí v evidenci úřadů práce, kteří mohli ihned nastoupit do zaměstnání, se v dubnu snížil o 5 493 na 192 518 osob. Ve srovnání se stejným loňským obdobím počet nezaměstnaných klesl o 28 500 lidí, tedy o 12,89 procenta.

Rekordní hodnoty vykazují obě užité metodiky

Vyšší údaje o nezaměstnanosti vykazuje odlišná metodika slovenského statistického úřadu, která používá výběrové šetření. Podle posledních údajů úřadu míra nezaměstnanosti v loňském čtvrtém čtvrtletí klesla na 10,3 procenta, což bylo nejméně od roku 1994. Podle této metodiky patří Slovensko v Evropské unii mezi země s nejvyšší nezaměstnaností.

V České republice se míra nezaměstnanosti podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí v dubnu snížila na 5,2 procenta z březnových 5,6 procenta. Podle analytiků jde o nejnižší úroveň za devět let.

Reklama

Související témata:

Související články

V ČR se podniká hůř než na Slovensku

V Česku se podniká lépe než v Maďarsku, ale hůř než na Slovensku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young mezi podnikateli v těchto zemích. Stejně jako...

Výběr článků

Načítám