Hlavní obsah

Nezaměstnanost je nejnižší za posledních 11 let - 4,7 procenta

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nezaměstnanost za první čtvrtletí letošního roku výrazně poklesla na 4,7 procenta. Byla tak nejnižší od poloviny roku 1997. Práci mělo téměř pět miliónů lidí. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„Silný růst ekonomiky spojený s rostoucí nabídkou práce se odráží v příznivém trendu snižování nezaměstnanosti, který zde pokračuje už od roku 2004,“ komentoval čerstvá data analytik ČSOB Petr Dufek.

Počet nezaměstnaných dosáhl 243 tisíc. V porovnání s předchozím rokem nezaměstnaných ubylo o více než 20 procent, tedy o 67 tisíc. Lidí, kteří hledají práci jeden rok a déle, je přes 120 tisíc.

Podle údajů ČSÚ pracuje v ČR necelých 800 tisíc podnikatelů včetně pomáhajících rodinných příslušníků. V Česku je tak největší podíl podnikatelů v rámci celé Evropské unie. Co do přírůstku nových zaměstnanců nejvíce lidí šlo do průmyslu, a to zejména do zpracovatelského.

„Díky klesající nezaměstnanosti a rychlému rozvoji nových výrobních kapacit musí ekonomika stále více spoléhat na zahraniční pracovníky, především ze Slovenska, Ukrajiny a Polska,“ dodal Dufek.

Podle něj lze však během letošního roku počítat s pomalejším růstem zaměstnanosti. Důvodem bude zpomalení tuzemské ekonomiky.

Jen pro srovnání - podle ministerstva práce a sociálních věcí, které používá jinou metodiku, byla nezaměstnanost v uplynulém čtvrtletí lehce pod šesti procenty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám