Hlavní obsah

Sebevědomí přisuzují lidé spíše mužům než ženám

Novinky, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sebevědomí je věc důležitá pro úspěch nejen v profesní kariéře, ale i v životě. Češi a Češky mezi 15 a 44 lety si myslí, že sebevědomí je spíš vlastností mužů než žen. Zatímco u dívek a mladých žen by ho hledala pětina lidí, mladíkům ho připisuje hned 36 procent osob.

Článek

Pětina dotázaných mladých žen pak navíc cítí pocit viny, když se snaží uspět a realizovat se. Zveřejnil to Slovensko-český ženský fond (SCWF), který si výzkum nechal vypracovat. Zapojilo se do něj od srpna do září 320 žen a mužů od 15 do 44 let.

Sebevědomí českých žen je ve srovnání s muži nižší. Zajímavý fakt je to, že s rostoucím věkem sebevědomí žen klesá. Nejméně sebevědomé najdeme spíš mezi staršími," říká analytička Monika Hrubá.

Sebevědomé ženy jsou spíše ty mladší

Větší sebevědomí mají podle výzkumu vzdělané ženy z velkoměst, které pracují duševně, jsou racionální a spíš extrovertní. Třetina dotázaných studuje vysokou školu nebo ji už ukončila, stejný podíl žije v Praze či Brně, dvě pětiny pracovaly duševně.

Častěji se za sebevědomé považují dospívající dívky či mladé ženy. Naopak nejméně sebevědomí mají ženy s nižším vzděláním z menších měst, které se řídí spíše city a jsou introvertní.

Ženy se vidí v partnerovi, muži v kolektivu

Zatímco ženy uvedly, že jejich sebevědomí pozitivně podpořil nejčastěji jejich partner, muži zmiňovali pracovní kolektiv. Záporně se na sebevědomí žen podepsali spolužáci ze školy. Čtvrtina mladých žen uvedla, že jim i nyní jejich mužští kamarádi dávají najevo svou dominantní roli.

Muže nejčastěji "sráželi" v dětství jejich rodiče svou výchovou. Většina dotázaných vyrůstala v rodině, kde se o domácnost starala matka. Trávila s dětmi i víc času než otec. Jeho lidé vnímali jako dominantního. Podle výzkumu ženám často v seberealizaci brání jejich vlastní pocit viny za to, že dělají něco, "co se nehodí". Cítí to pětina žen. Jako další překážky v životě podle vlastních představ jmenovaly okolí, bránění ze strany partnera či postoj rodičů.

V pracovních kolektivech nejsou ženy příliš podporovány. Navíc mívají výčitky svědomí, pokud dostávají nebo usilují o role, které jsou stereotypně připisovány mužům," upřesnila Hrubá.

Reklama

Související témata:

Související články

Pryč s nízkým sebevědomím

Je zcela normální, že si každý z nás někdy připadá naprosto neschopný, ošklivý, tlustý, unavený cokoliv vymýšlet apod. Ostatní jsou v té chvíli proti...

Výběr článků

Načítám