Hlavní obsah

Na severu Moravy díky Hyundai výrazně přibylo cizinců

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Cizinci v Moravskoslezském kraji obsazují stále více pracovních míst, zejména díky příchodu společnosti Hyundai a dalších zahraničních investorů. Ostravský pracovní úřad ke konci června evidoval 3488 lidí ze zemí EU, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska, což je téměř o 700 osob více než před rokem.

Článek

Cizinci zastávají manažerské posty, ale mnohem častěji místa, která se podle odborníků nedaří obsadit místními nezaměstnanými. Jde například o profese montážní nebo stavební dělník, zedník, tesař, zámečník, svářeč nebo zdravotní sestra. Někteří se uplatňují jako umělci.

Díky automobilce Hyundai, která má v současnosti své sídlo v Ostravě, a také jejím subdodavatelským firmám, během posledního roku přibylo nejvíce občanů z Koreje. Od loňského června se jejich počet zvýšil ze sedmi na 70.

Korejci nově vstoupili na pracovní trh také v okrese Frýdek-Místek. "Celkový počet zaměstnaných cizinců v okrese je stejně jako loni kolem 120, ale přibylo Korejců. Zatímco loni nebyl žádný, teď ke konci června je jich 31," uvedla Věra Pánková z oddělení zaměstnávání cizinců Úřadu práce ve Frýdku-Místku.

Slováci a Poláci jsou nejpočetnější

Nejvíce cizinců přišlo do Ostravy za prací ze Slovenska, v současnosti je jich 2815, což je o čtyři stovky více než před rokem. Druhou nejpočetnější skupinou cizích pracovníků jsou Poláci, jichž v severomoravské metropoli pracuje 533, tedy zhruba o dvě stovky meziročně více. Naopak ubylo ukrajinských horníků v dole Paskov, a to v důsledku zániku kontraktu těžební firmy se zprostředkovatelskou agenturou.

"Nárůst slovenských a polských občanů v Ostravě zaznamenáváme od loňského roku," doplnila Šárka Zemanová z ostravského úřadu práce. Najímají je personální agentury hlavně na místa montážních dělníků pro firmy, jako je ASUS Czech a Sungwoo Hitech z průmyslové zóny Hrabová. Můžeme očekávat, že počet cizinců bude v Ostravě stoupat," usoudila Zemanová. Přírůstek cizích pracovníků v regionu očekávají také další experti.

Z nových členských zemí EU - Bulharska a Rumunska - úřady evidují v Ostravě 35 lidí. Z nich 32 je Bulharů, kteří pracovali nejčastěji jako svářeči a montážní dělníci. V Ostravě si díky pracovnímu povolení vydělává také přes 300 Ukrajinců a čtyři desítky Tchajwanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Hyundai dostane od vlády dotaci 900 miliónů

Vláda ve středu schválila vyčlenění 900 miliónů korun na stavbu továrny jihokorejské automobilky Hyundai Motor v Nošovicích v Moravskoslezském kraji. Částka...

Dobrá nechce ubytovny pro Hyundai

Lidé v Dobré na Frýdecko-Místecku nechtějí, aby se tu stavěly ubytovny pro dělníky automobilky Hyundai. Protest občanů zastupitelé vyslyšeli a připravované...

Výběr článků

Načítám