Hlavní obsah

Strojírenské firmy na Invexu lákají studenty vysokých škol

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letošním 17. ročníku mezinárodního veletrhu informačních technologií Invex se poprvé představí také strojírenské a výrobní firmy. Návštěvníkům z řad studentů středních a vysokých škol budou ukazovat využití informačních technologií v oboru obráběcích a tvářecích strojů. Podnětem k tomuto kroku je akutní nedostatek IT odborníků, působících ve strojírenských oborech.

Článek

Zatím se přihlásilo asi deset strojírenských firem, oznámil mluvčí veletrhu Vítězslav Dohnal. V podnikové praxi podle něj chybí velké množství technicky vysoce kvalifikovaných odborníků. Na trhu práce jsou nedostatkové především profese jako konstruktér, technolog, programátor CNC strojů, operátor nebo mechanik-seřizovač CNC strojů.

"Cílem projektu je ukázat, že strojírenství už nemusí být nutně špinavý obor, většinou se dělá od počítačů," řekl Dohnal. Studenti technických oborů si budou moci na veletrhu tyto moderní přístroje vyzkoušet a zkusit si například naprogramovat vlastní výrobek.

Projekt pořádá Svaz strojírenské technologie (SST) a jeho členské podniky, které se pravidelně účastní mezinárodních strojírenských veletrhů. "Na Invexu chceme představit dnešní aplikaci informačních technologií v oboru obráběcích a tvářecích strojů ve spojení s podniky hardwarového i softwarového zaměření a také spolupráci podnikové sféry a škol," řekl náměstek ředitele SST Stanislav Linc.

Veletrhy Invex a Digitex začínají na brněnském výstavišti 23. října

Projekt s názvem Future Park navazuje na tradici pavilonu C-technologií (technologie grafického návrhu). "V loňském roce deklarovalo svůj zájem o C-technologie podle výzkumu Ekonomicko správní fakulty Masarykovy univerzity 19 000 návštěvníků, o nabídky pracovních příležitostí se pak informovalo kolem 12 000 zájemců," dodal Dohnal.

Veletrhy Invex a Digitex začínají na brněnském výstavišti 23. října. Jejich součástí bude stejně jako v minulém roce i veletrh Jobfair, nabízející pracovní příležitosti IT odborníkům napříč všemi obory. Zájemci o práci v IT tak dostanou přímo na Invexu možnost setkat se personalisty vystavujících firem a absolvovat u nich výběrový pohovor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám